Hlavní obsah

Bez slivovice

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanská demokratická strana ztrácí, sociální demokracie posiluje, lidovci a komunisté drží zhruba své pozice a unionisté se stále potulují po Pelhřimově a prohlížejí si krematorium, "aby věděli, do čeho jdou". Z neparlamentních stran ani jedna nezískala pětiprocentní vstupenku do příští Sněmovny, přičemž zelení k ní mají podstatně blíže než koaliční US-DEU. To jsou výsledky průzkumu STEM.

Foto: Vratislav Konečný

Slavná trojice pušek z Mayových románů, stříbrná Vinnetouova, a medvědobijka s henryovkou, v pozadí spisovatel v zálesáckém úboru a oděvu z Balkánu

Článek

Je docela pravděpodobné, že při pokračování tohoto trendu se po příštích volbách dočkáme vlády velké koalice. Na první pohled to samozřejmě vypadá jako proroctví šíleného slepého mládence. Obě největší strany, koaliční ČSSD a opoziční ODS, se zpracovávají všemi dovolenými i nedovolenými údery. Obě jako by byly přesvědčené, že nebude v Česku dobře, dokud jedna druhé nevystrojí politický pohřeb.

Říkalo se za první republiky: co politiky rozděluje, to slivovička spojuje! Za něco víc než půldruhého roku tím spojovadlem bude v české Sněmovně asi matematika. Protože ať vyhraje volby ODS (zatím bych si na ni vsadil), nebo ČSSD, není pravděpodobné, že by vítěz získal tolik hlasů, aby mohl vládnout sám nebo v koalici s trvale malolitrážními lidovci. A s Grebeníčkovými komunisty se v příští Sněmovně jistě ještě koaliční polka tančit nebude.

ODS v průzkumu ztratila hodně, ovšem z hodně velkého náskoku. Nepřipisoval bych to tzv. Kořistkově aféře. Ta žádné straně neškodí a žádné nepomáhá, škodí jen pověsti republiky. Nikdo jí už kloudně nerozumí kromě státních zástupců a ani ti z ní nejsou moudří. Částečný odliv preferencí ODS mohlo způsobit její kulhání na slovenskou nohu. Příliš často staví ODS lidem před oči drastické slovenské reformy jako příklad hodný následování. A nazývá-li předseda Topolánek veřejně jednoho poslance kreténem a chodí-li do televize trapně nepřipravený, ono se to sčítá.

Vzestupu ČSSD rozumím méně. Vždyť pokračuje ve Špidlově díle bez zapuzeného Špidly! Má však v čele mladou, mediálně obratnou tvář. Ideově nic moc, ale vemte chlup na dlani! Lidé ale vnímají, že se ČSSD poněkud "osvobodila" od koalice a jedná samostatněji a rozhodněji. Je ovšem otázka, zda kouzlo nevyčichne.

Ačkoliv obě strany se po sněmovních volbách mohou potřebovat, bubnová palba trvá a ODS přitvrdila: hrozí žalobou na ministerstvo vnitra, pokud v krátké době neobjasní, na základě čeho byl odposloucháván předseda Topolánek, a požaduje vytvoření parlamentního výboru k vyšetření téhož. Ještě nikdy se nestalo, aby takový výbor něco pořádně vyšetřil, ale to není důležité. Důležité je, že boj pokračuje. Boj o tu lepší výchozí pozici pro budoucí (možnou? pravděpodobnou? jistou?) koaliční spolupráci.

PRÁVO 22. října 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám