Hlavní obsah

Bez Andreje. Aplikace zjistí, jestli kupujete salám od nějaké firmy z holdingu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vadí mi střet zájmů Andreje Babiše, řekl si jedenatřicetiletý vývojář Martin Vytrhlík a vymyslel aplikaci do mobilního telefonu, která rozezná, jestli výrobky v regálech obchodů pocházejí z holdingu Agrofert ministra financí. Pojmenoval ji „Bez Andreje“.

Foto: Apple

Článek

„Vše začalo, když jsem si jednou koupil mléko a kamarád mi řekl, jestli vím, že to je z Babišovy firmy. Já to vůbec netušil,“ popisuje pro Novinky Vytrhlík.

A tak začal přemýšlet, co by mohl udělat pro to, aby lidé při nákupu věděli, jestli přispívají ministrovi financí do kapsy nebo ne.

„Trvalo mi dlouho, než jsem se rozhoupal. Ale nakopl mě Babišův projev na mimořádné schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu,“ přiznává absolvent Masarykovy univerzity. Rozčililo ho, když Babiš prohlásil, že má střet zájmů, ale nezneužívá ho.

„Vadí mi, že pan ministr je zároveň jedním z největších podnikatelů,“ vysvětluje Vytrhlík. Dodává, že někdo, kdo je v tak obrovském střetu zájmů, by neměl vést ministerstvo financí.

Aplikace funguje tak, že přijdete do obchodu a naskenujete čárový kód u daného zboží. Na displeji se vám poté objeví, jestli je výrobek z některé z firem z holdingu. „Zatím jsem se soustředil jenom na potraviny. Postupně tam přidávám další zboží, například noviny,“ uvádí vývojář.

Podotýká, že aplikace nemusí objevit všechno. „Nejsem si stoprocentně jistý, že znám všechny firmy Babišova impéria,“ říká Vytrhlík.

Babiš bez reakce

Babiš je vlastníkem koncernu Agrofert, pod který spadají například Kostelecké uzeniny, mlékárna Olma či společnost Vodňanská drůbež.

Aplikace „Bez Andreje“ funguje od úterka. Dostupná je zatím jenom pro iphony. Vytrhlík ale plánuje, že ji vytvoří i pro telefony s operačním systémem Android. Už mu prý přišlo několik desítek takových žádostí.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Novinky Babišovi zaslaly dotaz, co na aplikaci říká. Zatím neodpověděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám