Hlavní obsah

Betlémské světlo je v Česku. Skauti ho dovezli vlakem z Vídně

Právo, pko

Betlémské světlo, jeden z novodobých symbolů Vánoc, dorazilo do Česka. Z Vídně je krátce po půl sedmé večer přivezli rychlíkem Joseph Haydn skauti do Brna. V neděli skauti přinesou světlo do katedrál v Praze, Brně i Olomouci, aby je poté znovu vlakem rozvedli po celé České republice.

Skauti přivezli Betlémské světloVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Betlémské světlo je plamínek z Betléma, který putuje napříč Evropou. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do 25 zemí světa.

Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince. Do Československa se Světlo přátelství dostalo po pádu komunismu a v rukou skautů poprvé putovalo v prosinci 1989 až pod sochu svatého Václava v Praze.

Cílem je šířit zároveň s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Motto letošního ročníku zní „Dívat se srdcem“. Lidé by se podle organizátorů měli spíše na konzumování zaměřit na mír, spravedlnost a šíření radosti.

Plamínek z ekumenické bohoslužby ve Vídni přivezli skauti v bezpečnostní vojenské lampě.

Betlémské světlo bude slavnostně přivítáno v neděli hned na třech místech, v devět hodin na brněnském Petrově, o hodinu později v Praze v katedrále svatého Víta a ve stejnou dobu v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám