Hlavní obsah

Besserovy dny ve vládě jsou sečteny, zaznívá tiše z TOP 09 a Starostů

Právo, Novinky, jim, dan
Praha
Aktualizováno

Nikdo to nechce vykřičet do světa, ale stále více lidí z TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých potichu hovoří o tom, že by ministr kultury Jiří Besser (STAN) měl sám odejít. Mimo záznam se tak pro Právo vyjádřilo hned několik lidí z poslaneckého klubu TOP 09 + STAN. Rychlé řešení Besserových problémů naznačil i šéf klubu a předseda Starostů Petr Gazdík. Vyloučena zřejmě není i rozsáhlejší rošáda uvnitř kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík

Článek

„Není jiné východisko, než aby Besser sám odešel,“ sdělil Právu zdroj z klubu TOP 09 STAN. Informaci, že by měl Besser odejít, ovšem potvrdilo Právu hned několik lidí z TOP 09 i Starostů.

Předseda Starostů Gazdík už má jasno, jak bude postupovat ve vztahu ke kauze kolem Bessera, ale ministrovi, který je právě na pracovní cestě ve Vatikánu, nechtěl nic vzkazovat přes média. Stejně se vyjadřují i ostatní poslanci oslovení Právem. Na návrat ministra chce vyčkat i premiér Petr Nečas (ODS).

Besser chce s kolegy mluvit

„Politik by neměl být spojován s odsouzenými lidmi, politici v tomto směru nemají stejná práva jako ostatní lidé,“ řekl v ČT Gazdík.

„Vnímám, že v době plánované cesty do Vatikánu sílí tlak určitých lidí na moje odvolání. Pořád věřím, že budu mít možnost říct k tomu kolegům osobně několik podstatných věcí,“ napsal Besser Právu.

Možná je i rošáda ministrů

Podle informací ČTK je v případě Besserova odchodu ve hře i varianta větší vládní rošády.

Agentura se v této souvislosti odkazuje na zdroj z TOP 09, který zmínil například ministerstva spravedlnosti, obrany a zdravotnictví. Hnutí Starostů údajně totiž nemá za Bessera vhodnou náhradu.

"Vyhněme se sarajevským či římským atentátům"

Jak se hodlá strana s problémy kolem Bessera vypořádat, však odmítl říci s tím, že by nerad jednal za Besserovými zády. Konečné slovo by tedy mělo padnout po Besserově návratu z pracovní cesty ve Vatikánu.

„Součástí politické kultury je nepáchat sarajevské nebo římské atentáty. Pan ministr je ve Vatikánu a já s ním nyní nebudu jednat přes média,“ řekl Gazdík a dodal: „Věřte nám, že tu situaci vyřešíme velmi rychle.“

Zdůraznil, že Starostové a nezávislí nechtějí zhoršovat politickou kulturu, jedním dechem ale doplnil, že její součástí je také nevyzývat nikoho k ničemu, když není v zemi.

Významnou roli při rozhodování o Besserově budoucnosti budou mít i nově zveřejněná zjištění serveru Aktuálně.cz, podle něhož byl Besserův společník firmy Comoros Group Pavel Hrách odsouzen dvakrát. Podle serveru byl Hrách odsouzen v roce 2008 za to, že o pět let dříve okradl firmu, v níž pracoval. Od soudu odešel s peněžitým trestem ve výši sto tisíc korun.

Rozsudek Hráchovi pohoršil také při letošním verdiktu týkajícím se jeho korupčních aktivit.

Besser prý o dřívějším odsouzení nevěděl

„Tato informace není nic pozitivního, je to střípek do mozaiky, která jasně ukazuje, že by to tak být nemělo,“ řekl k tomu Gazdík.

„O dřívějším odsouzení pana Hrácha jsem neměl tušení. Viděl jsem jeho výpis z rejstříku trestu a k 3. 12. 2011 nemá zápis. Mrzí mě to, mohl a měl mi to říci,“ podotkl Besser.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám