Hlavní obsah

Beskydský orel Evžen uhynul, nikdo neví proč

Právo, plk

První neúspěch v projektu Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd zaznamenali ochranáři ze Stanice na záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku. Tři dny pátrali po ročním samci Evženovi, nakonec ho našli mrtvého.

Článek

Proč orel uhynul není jasné. „Ve Státním veterinárním ústavu nezjistili žádné střelné nebo jiné traumatické poranění. Také vnitřní orgány nevykazovaly žádné změny, ve voleti i v žaludku byly zbytky potravy,“ uvedl vedoucí projektu Petr Orel s tím, že tělo Evžena se našlo v nepřehledném terénu přírodní rezervace Trojačka. „Bylo to asi kilometr a půl od místa, kde jsme ho před nedávnem vypustili s dalšími mladými orly,“ objasnil.

Vedoucí projektu přiznal, že úhyn Evžena je první ztráta v rámci projektu Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd. „Se ztrátami jsme samozřejmě počítali a počítáme. Přirozená mortalita je u všech druhů dravců, zvláště mladých ptáků, poměrně vysoká,“ upozornil a dodal, že pohyb Evžena neodpovídal představám ochranářů a ti ho chtěli proto odchytit a vzít zpět do péče.

Zbývající orli začínají kroužit

Co Petra Orla těší je fakt, že zbývající čtyři dravci, samice Kika a Isabela a samci Jakub a Charlie, se po vypuštění daří skvěle. „Jakub se drží poněkud stranou zbývající trojice, pohybuje se do vzdálenosti asi pět kilometrů od místa vypuštění. Všichni se velmi rychle zdokonalují v letu a začali již i kroužit. Den ode dne se zvyšuje také jejich plachost,“ popsal vedoucí bartošovické stanice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám