Hlavní obsah

Bendovy kuřárny neprošly, poslanci hlasovali pro úplný zákaz kouření v restauracích

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Od 31. května, tedy dne, který je označen jako světový den bez tabáku, by měl v Česku platit zákaz kouření v restauracích a hospodách. Poslanci v pátek v závěrečném čtení schválili takzvaný protikuřácký zákon. Teď už ho musí posvětit jen Senát, poté normu dostane na stůl prezident Miloš Zeman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednání o novele jsme sledovali on-line:

11:57 - Sněmovna schválila protikuřácký zákon. Pro hlasovalo 118 poslanců, proti jich bylo 23.

11:56 - Stát nebude muset dávat jedno procento ze spotřební daně z tabáku, alkoholu a hazardu na prevenci a léčbu závislostí. Navrhoval to místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). [celá zpráva]

11:50 - „Zpravodaj Krákora si svůj výkon za rámeček nedá,” glosovala páteční jednání o protikuřáckém zákonu poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. Na Twitteru uvedla, že hlasování provází chaos.

11:45 - Zpravodaj Krákora z ČSSD zase špatně uvedl pozměňovací návrh. Opakovaně se omluvil, že je asi unaven. „Týká se to úplně něčeho jiného. Já bych poprosil pana zpravodaje, aby se tomu věnoval pořádně. Jestli je unaven, tak si dáme pauzu,” školil Krákoru Stanjura.

11:42 - Poslanci nesouhlasili s Bendovým návrhem, aby se při sportovních akcích mohl prodávat jakýkoliv alkohol do 15 procent. Na stadiónech a hřištích si tak diváci budou moci dopřát jen výčepní pivo nebo víno.

11:30 - V hospodách se zřejmě nebude muset nabízet jeden nealko nápoj levnější než alkoholický. Poslanci kývli na pozměňovací návrh Leo Luzara (KSČM), který navrhl ze zákona tuto povinnost vypustit. Totéž chtěl i poslanec ANO Radek Vondráček. Ministr zdravotnictví Ludvík na začátku jednání avizoval, že tento návrh podporuje.

11:26 - A další chybička. Zpravodaj Krákora špatně uvedl pozměňovací návrh o prodeji alkoholu na sportovních akcích, opět na ni upozornil Stanjura. „Asi už jsem trochu unaven,” omlouval se znovu Krákora.

11:21 - Zmatky pokračují. Zpravodaj zákona Krákora uvedl k jednomu z pozměňovacích návrhů negativní stanovisko výboru, ač bylo pozitivní. Na chybu upozornil šéf poslanců ODS Stanjura. „Mám tady toho hodně,” omlouval se Krákora.

11:17 - Je evidentní, že někteří členové dolní komory nemají stále v proceduře moc jasno. Při hlasování pozměňovacího návrhu F23 se na plénu tiše ozvalo: „F23 – a to je co?”

11:15 - Koalice pevně věří, že zákaz Sněmovnou protlačí. „Dneska už to musí vyjít,” napsal na Twitteru poslanec ANO Martin Kolovratník.

11:10 - Dolní parlamentní komorou neprošel návrh, aby se nesmělo kouřit v automobilu, pokud je v něm dítě mladší 18 let.

11:04 - Kouření na restauračních zahrádkách nebude nijak omezeno. Zákaz kouření se nebude vztahovat na vodní dýmky.

11:00 - Poslanec Marek Benda (ODS) se svými kuřárnami neuspěl. Sněmovna nesouhlasila s tím, aby aby v kinech, divadlech, ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách mohly být dál kuřárny. Zamítla rovněž návrh, že by kuřárny mohly vzniknout v restauracích. Pro hlasovalo 46 poslanců, proti 86.

10:57 - Poslanci zamítli návrhy komunistického poslance Jana Klána. Ten chtěl, aby měl majitel provozovny s plochou menší než 60 nebo 80 metrů čtverečních možnost rozhodnout si sám, zda bude jeho podnik kuřácký, či nikoliv.

10:48 - Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola si na Twitteru rýpl do zpravodaje zákona Krákory z ČSSD. „Zpravodaj má buď návrh zákona v rukách a hlavě, nebo je to tragédie. Když není u složitého zákona oporou, může to být fatální. Snad ne u protikuřáku,” konstatoval.

10:36 - Šéfovi poslaneckého klubu ODS Zbyňku Stanjurovi vadí, že zpravodaj zákona Jaroslav Krákora (ČSSD) blíže necharakterizuje pozměňovací návrhy. „Prosím pana zpravodaje, aby jednou dvěma větami řekl, o čem hlasujeme,“ žádal Stanjura. „Jednací řád neuvádí, že zpravodaj má říkat, o čem jsou jednotlivé pozměňovací návrhy,“ opáčil řídící schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL).

10:30 - Poslanci si ujasnili proceduru a vrátili se k hlasování.

10:20 - Řídící schůze Jaroslava Jermanová (ANO) přerušila kvůli zmatkům v proceduře schůzi na deset minut.

10:14 - Procedura je poměrně složitá, sami někteří poslanci se v průběhu hlasování ztrácejí.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání o schválení protikuřáckého zákona. Na snímku ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

10:02 - Rozprava byla protentokrát krátká. Poslanci začínají hlasovat o pozměňovacích návrzích.

9:51 - „Doufám, že tentokrát už to vyjde a zařadíme se mezi civilizované země,” komentoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

9:43 - Slovo si vzal komunistický poslanec Jan Klán, který normu dlouhodobě kritizuje. „Pravidla budou stejně obcházena,” prohlásil. Majitel má podle něj právo si sám vybrat, zda bude mít svůj podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

9:40 - Ludvík řekl, že Česká republika potřebuje takový zákon už čtvrt století. Oznámil také, že podporuje jediný pozměňovací návrh, a to poslance Radka Vondráčka (ANO), který chce z normy vypustit povinnost pro hospodské prodávat alespoň jeden nealkoholický nápoj levněji než alkoholický nápoj.

9:35 - Poslanci začali řešit protikuřácký zákon. Slovo si vzal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Prosil Sněmovnu, aby na novelu kývla. „Cílem je posílení ochrany před škodami způsobenými návykovými látkami. Prioritní je v tomto ohledu zvýšení ochrany veřejného zdraví, zejména pokud jde o děti a mladistvé,” apeloval na zákonodárce ministr.

Novela zákona o ochraně zdraví chce zakázat kouření cigaret a elektronických cigaret v restauracích a hospodách, v čekárnách veřejné dopravy, na nástupištích, ve školách, na dětských hřištích, ve vnitřním prostoru sportovišť či v zoologických zahradách.

Zákon by také zakázal prodávat potraviny a hračky napodobující vzhled tabákových výrobků nebo kuřáckých pomůcek

Na sportovních akcích by se nově směl podávat jen alkohol výčepní pivo a víno.

Benda chce kuřárny

Poslanci navrhli k zákonu řadu pozměňovacích návrhů. Marek Benda (ODS) například chce, aby v hospodách mohly vzniknout takzvané kuřárny.

Radku Vondráčkovi (ANO) zase vadí, že zákon hospodským nařídí podávat jeden nealko nápoj levnější než alkoholický nápoj. Toto nařízení chce z novely vypustit.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek ráno Novinkám řekl, že koalice se dohodla, že bude co nejvíce podporovat vládní verzi zákona.

Vládní reparát

Zákaz cigaret v hospodách už Sněmovnou málem prošel v květnu. Nakonec však norma spadla ze stolu kvůli chybějícím hlasům poslanců z hnutí ANO. Vadilo jim, že byl přijat právě Bendův pozměňovací návrh ohledně vzniku kuřáren.

Koaliční strany se poté začaly obviňovat, že jsou zlobbované tabákovým průmyslem. Kabinet celou věc uhasil „vládním reparátem“ a dnes už bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předložil nový zákon.

Vláda chtěla, aby Sněmovna v září novelu schválila ve zrychleném čtení podle paragrafu 90, tedy už v prvním čtení. Plán koalice ale překazily opoziční TOP 09 a ODS, které použily veto. Vadilo jim, že by poslanci nemohli předložit žádné pozměňovací návrhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám