Hlavní obsah

Bém: Realitky mi potvrdily, že platím tržní nájemné

PRAHA

Primátor Pavel Bém (ODS) ve čtvrtek označil zprávu o svém údajně podezřele výhodném bydlení za účelově vypuštěný politický útok před víkendovým kongresem ODS. Nájemné 22 tisíc je prý tržní, doložil to vyjádřeními realitních kanceláří. Bém bydlí v pronajaté vile ve Vokovicích a čelí podezření z možného střetu zájmů, protože vila patří obchodníku s realitami Zbyňku Karešovi.

Článek

"Nájemné 22 tisíc je tržní," uvedl Bém a své trzení opřel o orazítkovaná dobrozdání realitních kanceláří. Primátor upřesnil, že jeho byt je nezařízený 4+kk o velikosti 140 m2 a citoval před novináři zhruba deset inzerátů. Srovnání MF Dnes, podle které je tržní nájemné srovnatelných bytů vyšší, je podle Béma stejné jako srovnání octavie s luxusním mercedesem.

"Vnímám to jako klasickou politickou kampaň před víkendovým kongresem a říkám, nezbývá mi než na to mít silný žaludek," zdůraznil Bém, který je prvním místopředsedou ODS a nově také šéfem pražské stranické organizace. Kauzu pokládá za osobní útok někoho, kdo ho chce poškodit a dehonestovat.

Někteří pozorovatelé dávají případ pronájmu vokovické vily do souvislosti se zveřejněním informací o tom, že premiér Mirek Topolánek při nedávné cestě z Bulharska vystoupil z armádního speciálu v rakouském Innsbrucku a údajně si zalyžoval. "Já nepráskám ani před kongresy ODS na své politické partnery, nikoli konkurenty," řekl ve čtvrtek Bém.

Také místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer soudí, že kauza pronájmu domu je politickou kampaní. "Myslím si to samé, co on (Bém)," uvedl Langer. Zdůraznil však, že si nemyslí, že by podnět k ní vzešel přímo z ODS.

Majitel vily staví v Praze byty

Majitel vily, realitní podnikatel Kareš, má vlastnický podíl ve firmě Michael Development, která v Praze staví a prodává luxusní bytové komplexy, a může být tedy závislá na rozhodování městských radních.

Kareš i Bém podezření odmítají, zpráva uveřejněná v médiích prý obsahovala řadu nepravdivých informací. Podle Kareše je pronájem domu, který podnikatel koupil jako dlouhodobou investici pro svého syna, pro obě strany výhodný.

Kareš: S Bémem jsme přátelé

"S Pavlem Bémem nás pojí dlouholeté osobní přátelství. Proto jsem mu nabídl pronájem rodinného domku, když se ocitl ve složité situaci poté, co musel opustit dosavadní byt. Cenu za pronájem staršího domku ve Vokovicích jsem stanovil na 22 tisíc měsíčně s tím, že se Pavel bude starat o veškerou údržbu. Pronájem ani správa nemovitostí mne neživí ani nezajímá. Stačí mi, když za deset let bude dům ve stejném stavu, jako je nyní," řekl Kareš ve středu Právu.

Primátor musel na jaře opustit byt ve vile na Hradčanech. Nový majitel ji chtěl využít pro rodinné bydlení. Bém si prý nedokázal představit, že by se jako primátor s někým "tahal po soudech" ohledně nájemního vztahu. Když hledal nové bydlení, Kareš mu nabídl dlouhodobý pronájem svého domu se čtyřpokojovým bytem o rozloze 140 metrů čtverečních.

Bém přiznal, že nájemní smlouva neobsahuje ustanovení o investicích ze strany nájemce. "Takové věci se mezi kamarády velmi často nedělají, platí mezi nimi gentlemanské dohody," dodal.

Primátor se prý podnikateli zavázal, že se bude deset let starat o veškerou údržbu domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám