Hlavní obsah

Bém přirovnal Topolánka k Jakešovi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předvolební řež mezi kandidáty na šéfa ODS Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem včera vstoupila do další fáze. Na začátku bylo Topolánkovo varování, že pokud si prosincový kongres zvolí do čela Béma, čeká ODS propad na 15 procent volebních preferencí a závislost na ČSSD. Bém mu jeho výpad vrátil a přirovnal ho k Milouši Jakešovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém (ODS)

Článek

Topolánek v HN napsal, že nechce ODS "zakrněnou do podoby doktrinářské strany orientované na tvrdé jádro svých voličů“, která by byla "národovecká a eurofobní“ a která "zaujme maximálně patnáct procent voličů“.

Toto je políček nejen Bémovi, ale i jeho spojenci, prezidentu Václavu Klausovi. Oba totiž nabádají, aby se ODS vrátila k "modrým kořenům“, a jsou známí svou skepsí vůči Evropské unii.

"Pokud chceme přežít, musí pryč“

Béma Topolánkovy výroky nenechaly chladným. "To je demagogie hodná Milouše Jakeše. ODS se svým jasně vyprofilovaným a ideově čistým programem dokázala ve volbách vítězit či prohrávat, ale vždy s přibližně třicetiprocentní podporou. V Praze tento program přinesl při posledních volbách dokonce 55% volební vítězství,“ napsal ve středu Právu Bém.

Dodal, že naopak Topolánek svou politikou přivodil ODS historický debakl v krajských a senátních volbách. "Nezbývá než hledat změnu, alespoň pokud chceme přežít,“ podotkl Bém.

Také místopředseda Petr Bendl, který je na Bémově straně, odmítá, že by Topolánek měl zůstat v čele ODS. "Myslím, že od kongresu členská základna i veřejnost nějaké změny očekává. Pokud by k ničemu nedošlo teď, je těžko představitelné, že by ke změně došlo za rok na dalším, už předvolebním kongresu,“ sdělil Právu Bendl.

Naopak místopředseda ODS a ministr zemědělství Petr Gandalovič se Topolánka zastal: "Možnost sestavení jiné vlády na bázi současné koalice se časem snižuje, a tak jediným řešením, jak pokračovat v reformách, je pokračování Topolánkovy vlády.“

Bém kritizuje toleranci k Paroubkovi v čele Sněmovny

Bémovi se také nelíbí, že Topolánek na jednu stranu varuje před ČSSD a na druhé jedná s Jiřím Paroubkem o tom, že by se šéf ČSSD mohl stát předsedou Sněmovny.

"Souhlasím, že Jiří Paroubek je pro ODS nebezpečím nejenom v krajích a Senátu, ale také ve Sněmovně i vládě. Právě proto je neprozíravá a politicky nebezpečná úvaha jeho instalace do třetí nejvyšší ústavní funkce,“ napsal Bém Právu.

Topolánek proti rušení poplatků v krajích za asistence ODS

Topolánek se veřejně ohradil i proti krajským představitelům ODS, kteří např. na jihu Čech i Moravy vstoupili do velké koalice s ČSSD výměnou za zrušení poplatků v krajských nemocnicích.

"Já beru poplatky jako součást zdravotnické reformy, tak nikdo ode mne nemůže očekávat, že souhlasím s ústupky v této oblasti za cenu několika křesel v krajských radách,“ uvedl.

Podle něj opouštění poplatků a jiných programových priorit, stejně jako proklamovaný návrat ke kořenům uvrhne občanské demokraty do područí ČSSD. "V každém případě obě cesty, populistická i doktrinářská, vedou ke stejnému cíli: k fatální závislosti na velké koalici s ČSSD,“ uvedl Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám