Hlavní obsah

Bém chce novou analýzu k propadu Blanky, pak ponese odpovědnost

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) se v pátek před novináři rozčiloval, že zpráva o propadu tunelu Blanka je nedostačující, ačkoli se na ní pracovalo tři dny. Rada města tvořená zástupci ODS dala firmě Metrostav čas do úterý, aby dodala detailní analýzy, uvedl Bém. Rada je podle něj od toho, aby nesla odpovědnost, ale jen v případě, že bude mít podrobné informace.

Pražští radní viní ze zřícení tunelu Metrostav a říkají: Třikrát a dostVideo: Novinky

 
Článek

Bém přednesl na tiskové konferenci stanovisko rady hlavního města, ta vyslovila nesouhlas s podáváním informací o události. Bém se zejména pohoršoval nad tím, že zpráva o nehodě čítá dvě stránky, přitom ji rada obdržela tři dny po propadu tunelu.

Bém prohlásil, že bude chtít doplnění o další detailní informace včetně starších dokumentací. „Chceme mít jistotu, že to není naše odpovědnost, že ten materiál byl správný,“ podotkl primátor.

Rada bude chtít vidět i projektové dokumentace nebo podrobnosti o stavebních dělnících. „Rada tu není od toho, aby tu něco vyšetřila. Rada tu je od toho, aby nesla odpovědnost, ale to jen v případě, že máme informace,“ zlobil se Bém. Po svém projevu se omluvil a vrátil se zpět do Sněmovny k volbě ombudsmana. [celá zpráva]

Vyšetřovatel: Chyba v dokumentaci nebo nekázeň

Událost nyní vyšetřuje policie a Báňský úřad Kladno. Jeho zástupce Dušan Havel z báňskotechnické sekce nastínil možné příčiny propadu půdy.

„Může to být chyba v dokumentaci, technologická nekázeň, geologie je také jedna z možností,“ uvedl Havel. Podle jeho odhadu se vyšetřování může protáhnout na měsíc až dva. Doplnil ovšem, že vyšetřovatelé už nejsou schopni místo řádně ohledat, protože je už zasypané. „Některé důkazy už jsou asi pohřbeny navždy,“ dodal Havel.

Dělníci v posledních dnech kráter před budovou ministerstva kultury zalévali betonem.

Náměstek primátora Rudolf Blažek řekl, že práce na tunelu Blanka nemohou pokračovat, protože není jistota, že se to nebude opakovat. „Potřetí už je to nepřijatelné,“ řekl Blažek. Podle něj ať už dopadne vyšetřování jakkoli, bude záležitost nahlížet v rámci presumpce viny a bude požadovat sankce. Dojít by podle jeho slov mohlo i na vypovězení smlouvy s Metrostavem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám