Hlavní obsah

Bém by na Čunkově místě odstoupil

– PRAHA
Novinky,

Místopředseda ODS a pražský primátor se v nedělních otázkách Václava Moravce překvapivě ztotožnil s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, že kauza vicepremiéra a předsedy lidovců Jiřího Čunka je pro vládu nepříjemná. Sám by na jeho místě odstoupil.

Článek

"Kdybych byl na místě vicepremiéra, tak bych na 99 procent odstoupil," řekl Bém. "S panem Filipem souhlasím, je to nepříjemná kauza, není to jen otázka vicepremiéra Čunka, je to otázka důvěryhodnosti."

Právě o důvěryhodnosti mluvil Filip, když řekl: "Když se situace začala vyšetřovat a Čunek každý týden měnil výpověď, řekl jsem panu Topolánkovi, že to zpochybňuje důvěryhodnost celé vlády, ne důvěru, ale její důvěryhodnost."

Přestože podle Béma kauza vládě neprospívá, nedomnívá se, že vláda  ve středu v hlasování o důvěře neuspěje. "Jsem si jist, že vláda důvěru získá. Tato vláda nepadne nejen ve středu, ale ani při reformách a hlasování o rozpočtu."

Země potřebuje klid

ČR čekají příští rok prezidentské volby a pak předsednictví EU, na které země potřebuje podle Béma klid. "Volby zastavují proces změn, zpomalují je, strany se předhánějí ve slibech a jak jsme byli svědky před rokem, tak se utrácí," dodal primátor

I Filip souhlasí, že na předsednictví je potřeba klid, proto by dal přednost brzkému pádu vlády. "Pokud by se volby konaly do půlky příštího roku, znamenalo by to, že uspějeme jako předsedající země EU. Později by to naopak volby zkomplikovaly," řekl Filip.

Vládu KSČM podle něj v úterý nepodpoří: Nemáme důvěru v tuto vládu, nevyslovili bychom ji důvěru."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám