Hlavní obsah

Bělobrádek navrhne vládě odvolání Sykové z další funkce

– Praha
Novinky, tin

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) navrhne vládě odvolání lékařky a senátorky za ČSSD Evy Sykové z předsednictva vládní Rady pro vědu, výzkum a inovace. Řekl to na pátečním tiskovém brífinku. Syková už ve středu sama oznámila rezignaci krátce poté, co ji k tomu předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) veřejně vyzval.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

„Na základě písemného podnětu připravuji vládě návrh na její odvolání,“ řekl Bělobrádek. Sykovou může formálně odvolat jen vláda na návrh předsedy rady.

Syková čelí podezření, že její tým v motolské nemocnici protizákonně vybíral přes nadaci až 150 tisíc korun od pacientů, kteří se zúčastnili programu léčby ALS kmenovými buňkami. Peníze šly na úhradu nákladů experimentální léčby.

Syková už skončila ve funkci ředitelky Ústavu pro experimentální medicínu. Podle svých slov se chce atakům bránit soudní cestou.

„Budu se samozřejmě bránit a budu se bránit i soudní žalobou na poškození dobrého jména. Nebude to proti předsedovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi, ani proti premiéru Sobotkovi, ale proti institucím a lidem, kteří vyvolali tuto kauzu. Jsou to někteří kolegové, kteří ji záměrně iniciovali,“ uvedla v ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Syková

Drahoš Sykovou odvolal z čela ústavu, ale potřeboval k tomu souhlas rady ústavu. Ta nakonec sama rezignovala. Senátorský mandát si chce ponechat.

Případ posoudí etická komise

Etická komise ministerstva zdravotnictví se bude zabývat postupem lékařů v klinické studii ověřující léčbu kmenovými buňkami, řekl v pátek mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

V České republice je nyní schváleno 1281 klinických studií, skutečný počet probíhajících studií se liší, protože některé schválené ještě nezačaly, jiné už skončily, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv o tom zatím nedostal informaci, řekla Hana Pavlíčková z jeho tiskového oddělení.

Z celkového počtu studií ověřuje sedm využití kmenových buněk, a to při léčbě ALS, degenerativního onemocnění páteře, kritické končetinové ischemie a syndromu diabetické nohy, infarktu myokardu a při endoprotéze kyčelního kloubu.

Reklama

Související témata:

Související články

Syková rezignovala na funkci ve vládní radě

Vědkyně Eva Syková rezignovala na funkci první místopředsedkyně v Radě vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Ve středu to řekla v ČRo. Ke složení funkce ji vyzval...

Výběr článků

Načítám