Hlavní obsah

Během povodní se ve Frýdlantu narodily čtyři děti, porodnice musela otevřít

Frýdlant

V nemocnici ve Frýdlantu museli o víkendu mimořádně zhruba po roce znovu otevřít porodnici. Město stižené bleskovou povodní bylo odříznuté od světa a nastávající maminky se nemohly dostat do Liberce. Nakonec se ve Frýdlantu narodily čtyři děti, řekl v pondělí ředitel nemocnice Břetislav Václavík. V nemocnici stále nefunguje telefonní spojení a má i problémy se zásobováním.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Máme za sebou výjimečný víkend, který jsme, troufám si říct, zvládli díky obětavosti všech zaměstnanců na výbornou. Nejednalo se ani tak o mimořádný nápor pacientů, jako spíše o negativní vnější vlivy, které chod nemocnice komplikovaly," řekl Václavík. Do práce se například nemohlo dostat několik lékařů, někteří proto pracovali až 36 hodin v kuse.

Podle ředitele nebyl problém s kapacitou nemocnice, ovšem pod velkým náporem byla hlavně lékárna. Lidé, kteří byli nuceni opustit své domy, si v nich totiž často nechali své léky. "O víkendu jsme vydali v podstatě vše, co jsme tu měli," podotkl Václavík. Problémy měla také záchranná služba se svozem pacientů z nepřístupných míst. Výpadek elektřiny naopak bez komplikací nahradily záložní agregáty.

Otevření porodnice bylo naprosto mimořádné, ve frýdlantské nemocnici se totiž již zhruba rok nerodí. Zaplavené silnice však způsobily, že v ní o víkendu odrodily hned čtyři maminky. "Tři porody proběhly bez problémů, jeden byl komplikovanější, ale vše dopadlo nakonec dobře," sdělil ředitel. Jiné mimořádné případy nemocnice řešit nemusela, vzrostl pouze počet pacientů s podchlazením. To bylo způsobeno zejména tím, že lidé čekali na evakuaci na střechách svých domů v prudkém dešti.

V pondělí v poledne v nemocnici stále nešly telefony, které by měly začít fungovat během odpoledne. Komplikované je i zásobování, na Liberecku je stále řada uzavírek. Dobrou zprávou je to, že z důležitých silnic již voda většinou ustoupila, a tak po nich sanitní vozy a zásobování mohou projet. "Pořád se ale trochu děsíme toho, aby nepřestala téct voda nebo fungovat plyn. To by byl problém," zdůraznil Václavík.

Reklama

Výběr článků

Načítám