Hlavní obsah

Bátorova mise splněna, radují se radikálové

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzního Ladislava Bátoru, který v pátek rezignoval na post vicekancléře na ministerstvu školství, ocenil ultrapravicový web Národní myšlenka v článku „Mise splněna“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora při oznámení svého odchodu

Článek

„Ladislav Bátora mlčící, plnící v zájmu vlády roli umlčeného otloukánka, pro nás význam nemá, ať už by jeho úkol na ministerstvu školství měl být kdovíjak gigantický. Chceme a potřebujeme ho živého, aktivního, burcujícícho,“ píše server s tím, že mise Bátory byla úspěšně splněna.

„Reklamní agenti mohou jen žasnout, jaké píárko se naší věci dostalo. Hloupý nepřítel vyrazil ze své vozové hradby plnou silou a byl v otevřeném poli nehorázně zmasakrován,“ dodává web s tím, že celá Evropa spěje k zásadním změnám a „Nový řád ke svému zhroucení“.

„Tak si do něj pojďme pořádně kopnout. S Láďou Bátorou zpátky na naší straně,“ uvádějí extremisté.

Jakl: Je obětí diktátu politické korektnosti

Podle ředitele politického odboru Hradu Ladislava Jakla je Bátorův odchod ze školství zase ukázkou diktatury politické korektnosti. Bátora je člověk, „který byl třičtvrtě roku terčem útoků nejvyšších státních představitelů, premiéra, vicepremiéra“, uvedl v ČT.

Bátora byl zejména kritizován za svoji někdejší kandidaturu za ultranacionalistickou Národní stranu. „Já Národní stranu, která mezitím dávno zanikla, nepovažuju za žádný výkvět politického úspěchu. Ta strana určitě byla poněkud obskurní, ale v době, kdy za ni kandidoval pan Bátora, to byla prostě jedna z malých normálních stran, která nikdy za svou existenci neměla žádné problémy se zákonem,“ podotkl Jakl.

Bátora podle něj těžko mohl fungovat politicky, aktivisticky v době, kdy byl zaměstnancem ministerstva školství, „protože měl bobříka mlčení a nemohl ani pípnout“.

Jakl míní, že politická korektnost, která semlela Bátoru, znamená, že se budeme vzájemně terorizovat a zadupávat do země za to, že někdo z nás použije normální zdravý selský rozum.

„Bude říkat věcem tak, jak jim říkali před 10, 20, 50 nebo 150 lety, a nepřistoupí na takovou tu novou vnucovanou novořeč, která se stává skoro jediným povoleným jazykem ve veřejném prostoru,“ uvedl Jakl.

Prezident Václav Klaus, jenž se v minulosti Bátory několikrát veřejně zastal, se zatím k jeho odchodu ze státní správy nevyjádřil. Ministr školství Josef Dobeš (VV) tak má učinit dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám