Hlavní obsah

Bátora označil Kalouska za šmejda, Dobeš k němu jde přednášet

Právo, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) opět ukázal svoji náklonost ke kontroverznímu šéfovi euroskeptického hnutí D.O.S.T. a svému poradci Ladislavu Bátorovi. Měl by vystoupit na jeho přednášce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora při oznámení svého odchodu

Článek

Dobeš měl vystoupit spolu s šéfkou Suverenity Janou Bobošíkovou v pondělí 12. prosince na takzvaných Hovorech na pravici, které Bátora pořádá. Po zveřejnění této informace se však Dobeš ohradil s tím, že svou účast na konferenci ještě nepotvrdil.

„Se svojí účastí nepočítám, protože ten den mám poměrně dramaticky plný diář. Nepočítám s tím,“ řekl ve středu Právu ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že ale téma „kde stojí česká škola v současném konfliktu hodnot“ je zajímavé.

„Neměl jsem žádný připravený příspěvek na tuto debatu, která je ale mimochodem zajímavá, ale nepočítal jsem s ní,“ dodal ministr.

Na pozvánce je však uvedeno, že Dobeš bude přednášet.

Bátora o Kalouskovi: ubožácký šmejd

Bátora přitom nazval v rozhovoru pro Parlamentní listy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) „nelidskou stvůrou a ubožáckým šmejdem“. V patrech vysoké politiky jde opravdu o agresivní útok.

„V současnosti asi nejslovutnější český antropolog-amatér Miroslav Kalousek, který objevil, že kdo použije slovo rasa, je rasista, samozřejmě útočí mimo jiné i na iniciativu D.O.S.T., respektive na mne osobně. A kde se mu nedostává vzdělání, tam sahá rád k drzému slovnímu žonglování – ‚Bátora je starej fašoun, rasista a nácek!‘,“ uvedl Bátora.

Vzápětí dodal: „Kdyby si ten ubožácký šmejd aspoň trochu viděl do huby, musel by se zastydět, jaké to plácá v souvislosti se mnou nesmysly…“

Podle Bátory žijeme v době, „kterou jsme si nevybrali, a naši zemi řídí nelidské stvůry typu Miroslava Kalouska, které nám zvolili jiní“.

„Ano, naše země nám možná ‚hnědne před očima‘. Jenže – od nejvyšších etáží politiky. Nejsem si jist, zda se slovní ekvilibristiku učil Miroslav Kalousek od fašistů či nacistů. Dokonce o tom pochybuji. Ale dokáže je imitovat, jen co je pravda…,“ řekl Bátora.

Účty s Kalouskem prý zatím nemá vyrovnány. „A moje pohledávka je velmi, ale opravdu velmi vysoká. A blíží se termín splatnosti…,“ podotkl výhrůžně.

Kalousek k výrokům Bátory řekl: „Reagovat na takovéto výroky, to by bylo pod úroveň. K tomu bych se nerad snižoval. Na urážky a výhrůžky mám jenom opovržení, nikoliv reakci.“

A pro Právo Kalousek dodal: „Kdyby o mně pan Bátora mluvil slušně, musel bych se asi zamyslet.“

Nechutně napadl i Schwarzenberga

Bátora nenechal nit suchou ani na šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. „Čekal jsem hrůzu a nezklamal. Pravda je, že mě ale mile nedávno překvapil, když v Právu prohlásil, že by mi svěřil sklad tužek. Já jemu ani to ne – vůl je nebezpečný zepředu, kůň zezadu, Jeho knížecí Jasnost je velmi raritní kombinací obého.“

Bátora nedávno rezignoval na pozici vicekancléře na školství. Ministři TOP 09 kvůli jeho působení ve státní správě předtím odmítali chodit na zasedání vlády. Od listopadu ale Bátora opět působí jako Dobešův poradce.

Jak Bátora uvedl, každou neděli přes den a večer zpravidla studuje podklady pro úterní poradu vedení ministerstva školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám