Hlavní obsah

Bártovo případné odsouzení by ohrozilo koalici, VV plán B nemají

Právo, Jan Rovenský

Kamínkem, který by spustil dalekosáhlou lavinu, by se mohlo stát případné odsouzení šéfa poslanců Věcí veřejných Víta Bárty. Otřesy by pocítila nejen nejmenší vládní strana, ale i koalice a v ohrožení by mohly být ­na­plánované změny, jako je zvýšení DPH či církevní restituce. Představitelé véček však nechtějí před vynesením rozsudku cokoli komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta

Článek

Vicepremiérka a první místopředsedkyně VV Karolína Peake véčkařům minulý týden rozeslala mobilizující dopis. Sama Právu přiznala, že se objevily pochybnosti u lidí, kteří mají za VV kandidovat v podzimních volbách do krajů a Senátu.

Podle Peake by Bárta měl odstoupit už v případě, pokud by byl odsouzen v první instanci začátkem dubna, tedy u Obvodního soudu pro Prahu 5, a neměl by čekat na výsledek případného odvolání. K tomu, že by Bárta mohl zůstat v politice, pro ČT v sobotu uvedla: „Myslím si, že by to bylo neúnosné už po tom prvním rozsudku.“

Dubnová ideová konference napoví

Bártův případný pád by tedy mohl znamenat obměnu ve vedení strany a větší prosazení jiných tváří. Na druhou stranu by to ale mohlo stranu rozdělit na poslan­ce, kteří budou chtít být věrni programovému prohlášení vlády, a na ty, kteří z pocitu křivdy budou chtít koalici podtrhnout židli, třeba právě při hlasování o klíčových zákonech.

„Nebudu se k průběhu soudu do jeho ukončení nijak vyjadřovat, nicméně je nutné říci, že VV na jednom člověku opravdu nestojí, a také nevidím nejmenší souvislost s vládními zákony,“ řekla Právu Peake.

Zdroj obeznámený se situací ve straně VV Právu sdělil, že „žádný plán B, co by se stalo, kdyby soud shledal Bártu vinným, ve VV není. Každopádně pro něj by to znamenalo určitě konec v politice. Jsou tam ale jiní lidé, jako je Peake, místopředseda Milan Šťovíček, místopředseda klubu Viktor Paggio“.

Lakmusovým papírkem, který otestuje náladu ve VV, bude stranická ideová konference plánovaná na 14. dubna v Olomouci. „I když to má být ideová konference, tak je každému jasné, že bude úplně jiná,“ dodal zdroj.

ODS a TOP 09 se potíží obávají

Nebezpečí pro koalici si ale uvědomují občanští demokraté a politici TOP 09. První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová Právu však řekla, že si nemyslí, že by v této chvíli byly reformy ohroženy.

„Nemuselo by to tak být za předpokladu, že zbytek VV bude ochoten v koalici spolupracovat na všech programových prioritách. Pokud by ale výsledek soudu znamenal větší rozklad strany, tak by zákony být ohroženy mohly,“ připustila.

Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by případné Bártovo odsouzení znamenalo, že by „museli velmi zvažovat další spolupráci s touto vládní stranou“.

Gazdík podle svých slov Právu soudí, že „pokud by byl odsouzen neformální lídr VV a pokud by z toho tato strana nevyvodila důsledky, pak by se to na fungování koalice muselo projevit a premiér Nečas by musel konat“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám