Hlavní obsah

Bártovo další angažmá v politice kritizují Peake, Kalousek i opozice

Novinky, jas
Aktualizováno

Rozhodnutí Víta Bárty setrvat i po pátečním rozsudku, který jej zatím nepravomocně uznal vinným z uplácení, v Poslanecké sněmovně, překvapilo nejen některé jeho stranické kolegy, ale i politiky napříč spektrem. Bárta navíc v neděli oznámil, že v podzimních krajských volbách hodlá kandidovat v Plzeňském kraji a nevyloučil ani to, že by se ucházel o post hejtmana.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) s Vítem Bártou ve Sněmovně

Článek

Bártovo rozhodnutí zůstat ve Sněmovně a dále se angažovat v politice kritizovala i místopředsedkyně VV Karolína Peake.

"Považuji to za nečekaný a asi i nešťastný nápad. Jak jsem již řekla dříve, po všem, čím si prošel, by se měl stáhnout, odpočinout si a nabrat síly na odvolací proces a případný návrat do politiky," uvedla Peake.

Ani podle další místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilové Bártův nápad nemůže mít pozitivní výsledek. "Doufám v počátek sebereflexe strany a návrat k realitě a práci," řekla agentuře ČTK.

Bártovo rozhodnutí v neděli kritizoval i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož jde o "nepříjemné překvapení". "Pro nás nemůže být koaličním poslancem," dodal Kalousek s tím, že jeho strana o Bártův hlas ve Sněmovně nestojí. [celá zpráva]

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že Bárta už není součástí koalice a jeho rozhodnutí zůstat ve Sněmovně by nemělo zatěžovat koaliční vztahy. Jeho rozhodnutí kandidovat v krajských volbách ale podle Stanjury nelze považovat za odchod z vysoké politiky.

Bárta v předvečer verdiktu uvedl, že v případě odsouzení skončí ve "vysoké politice". V neděli však řekl, že post řadového poslance do této kategorie nespadá. [celá zpráva]

Rovněž šéf KSČM Vojtěch Filip připomněl, že Bárta nedodržel své slovo. "Jde o zcela zjevnou výmluvu," uvedl Filip. "Jde však především o to, že Vít Bárta se nechce zbavit možnosti dál manipulativně ovládat stranu, kterou vytvořil jako svůj podnikatelský projekt. Možná počítá i s tím, že udržení této pozice mu pomůže, aby se dostal ze současných problémů," míní šéf komunistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám