Hlavní obsah

Bartošek: Mix politické, ekonomické a mediální moci je vražedný koktejl

Právo, Oldřich Danda

Andreji Babišovi politiku zprotivit nechceme, jenom jsme narovnali nefér podmínky, řekl v rozhovoru pro Právo místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Článek

Příští rok budou volby do Sněmovny, nespojíte se po nich do koalice proti Babišovu ANO, jako jste to teď udělali v případě zákona o střetu zájmů?

Pro nás je důležitý programový průnik. To znamená tam, kde budeme schopni prosadit většinu našeho programu, tam budeme tvořit koalici. U zákona o střetu zájmů si myslím, že došlo k základnímu nepochopení tvorby toho zákona jako takového. Je to univerzální nástroj, který bude platit pro kohokoli, a bohužel je to spojované s vicepremiérem Babišem.

I podle prezidenta Zemana jde o zákon ušitý na míru proti Babišovi.

Já nemohu mluvit a nebudu mluvit za pana prezidenta.

Ptám se vás. Vy jste ten zákon nevytvořili kvůli Andreji Babišovi?

Ptáte-li se na můj názor, tak ne. Já to považuji za univerzální zákon, který bude platný pro všechny.

Vypadá to spíš tak, že jste se ve Sněmovně všichni spojili proti Babišovi buď proto, abyste mu co nejvíce zprotivili politiku a on z ní odešel, nebo si myslíte, že míra toho, jak zneužívá svého politického postavení pro svůj byznys, dosáhla hranice, kdy jste museli už zasáhnout. Stály za vaším rozhodováním tyto důvody?

Nikdo mu politiku nechce zprotivit. Rozhodl se být v politice, tak ať tam je. Je ale důležité, aby všichni v politice měli stejné podmínky. A není to jen o Babišovi, v politice máme víc miliardářů. Důvodem pro schválení zákona je, že mix moci politické, ekonomické a mediální je vražedný koktejl. Jestliže se stanete ministrem a máte za sebou takto velké ekonomické zázemí, tak máte předstih před svou konkurencí: v informacích, v možnostech. A to není fér.

Jeden den jsme měli výslech a druhý den jsem si přečetl v novinách, o čem jsme se bavili.

Týká se to pozice ministrů. Ti totiž mají přístup ve vládě dřív než všichni ostatní k informacím, například jaké budou dotační výzvy a kde budou peníze, mají reálnou možnost ovlivňovat zákony. To je přece nefér vůči všem, kteří podnikají ve stejném oboru jako oni a tuto možnost nemají.

Máte nějaké informace, že Babiš informace z vlády a ministerstva používal k svému podnikání?

Jde o princip. Co na tom stále hledáte za složitosti?

Hledám motiv ke schválení zákona. Druhá věc je zákaz pro ministry vlastnit média. Jaký je k tomu důvod?

Protože se tím ztrácí svoboda médií. V okamžiku když něco vlastníte, tak o tom rozhodujete, a média stále vnímám jako „hlídacího psa demokracie“, a k tomu, aby mohla tuto roli zodpovědně plnit, tak potřebují, aby byla svobodná, aby mohla svobodně psát o tématech a o lidech, kdykoliv se rozhodnou.

Počítám, že pojede do sněmovních voleb permanentní předvolební kampaň.

Myslíte si, že média, která koupil Babiš, přestala být svobodná?

U nás doma se říkalo jedno přísloví: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Podívejte se např., jak Lidové noviny informovaly o vyšetřovací komisi k reorganizaci policie. Ty byly proti ostatním médiím vždy o krok dopředu.

Jak to myslíte?

Jeden den jsme měli výslech a druhý den jsem si přečetl v novinách, o čem jsme se bavili. Jednou dokonce byly Lidové noviny dopředu i proti vyšetřovací komisi a my jsme se dočetli to, co se dozvíme ten den. To jsou věci, o kterých jsem nucen přemýšlet.

Když jsme u vyšetřovací komise, mělo její vytvoření nějaký smysl?

Určitě. Už máme výsledky. Některé jsme prezentovali šéfovi Generální inspekce bezpečnostních sborů, který reagoval, že pro něj byly překvapivé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přijali jsme usnesení kvůli mediálním výstupům bývalého šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka, aby svá tvrzení doložil průkaznými důkazy. Jedna věc je se něco domnívat a druhá věc je vytvořit relevantní závěr s jasnými důkazy.

Vydrží vláda až do voleb?

Jsem o tom přesvědčen.

I když Babiš říká, že jste se s ČSSD spojili proti ANO?

Je to stále koalice tří stran, ať to interpretuje, kdo chce, jak chce.

Koalice je rozbouřená, myslíte, že se situace uklidní po říjnových volbách?

To nepředpokládám, počítám, že pojede do sněmovních voleb permanentní předvolební kampaň.

V Evropě probíhá diskuse, zda bychom neměli přehodnotit svůj tolerantní přístup k islámu a uprchlíkům a víc vyžadovat, aby se přizpůsobovali našemu způsobu života. Jak vy se k tomu stavíte?

Lidovci mají k této otázce dlouhodobě konzistentní stanovisko. Musíme určitě pomoci těm, kteří jsou doma zabíjeni a týráni z důvodů vyznání nebo politické orientace. Ale pokud někdo přijde k nám na návštěvu, musí dodržovat naše pravidla. Já považuji za velký problém věci, které se dějí v zemích s velkým přílivem uprchlíků, jako je mnohoženství nebo nezletilé nevěsty. To je naprosto v rozporu s právem evropských zemí. Naše tradice a hodnoty jsou úplně jinde, a tam očekávám velký střet.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám