Hlavní obsah

Bárta se na sjezdu zřejmě postaví Johnovi

Právo, Jan Rovenský
Praha

Květnová volba předsedy Věcí veřejných (VV) bude dramatická. Proti šéfovi véček se totiž do boje o křeslo podle všeho chystá šedá eminence strany a ministr dopravy Vít Bárta. Ten totiž ve středu poprvé jednoznačně nevyloučil, že bude proti Radku Johnovi kandidovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři vnitra a dopravy Radek John a Vít Bárta

Článek

Na dotaz Práva, zda i nadále trvá na tom, že nebude usilovat o post šéfa VV, se Bárta vyhnul přímé odpovědi. „Za posledních 48 hodin jsem neměl čas se nad všemi věcmi zamyslet. Slyšel jsem, že mám nominace, nevím sice kolik, ale samozřejmě si jich velmi vážím. Pro mě je velmi milé, že jsem nominace dostal. Nejdřív chci mít čas si všechno přečíst a na všechno se podívat,“ podotkl.

Na otázku, zda tedy může vyloučit svou kandidaturu na šéfa VV, odpověděl: „Naprosto vylučuji, že budu k tématu dnes cokoli říkat.“ Zdroje blízké Bártovi však Právu potvrdily, že by se nebránil tomu, že stane v čele strany.

Pro Bártovu kandidaturu se v minulosti například vyslovil formálně druhý muž strany, výkonný místopředseda Jaroslav Škárka, ale i ministrova manželka, místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Příznačné je také to, že si prezident Václav Klaus nezve na Hrad předsedu VV Johna, ale právě Bártu.

Nominace mají i Peake a Reedová

Zhruba dvěma stovkám místních organizací VV už zbývá jen týden – tedy do příští středy – na to, aby nominovaly své favority na předsedu. Mluvčí strany Jakub Žižka Právu řekl, že zatím vede John, následovaný poslankyní Karolínou Peake, Bártou a bývalou kandidátkou VV na pražskou primátorku Markétou Reedovou. Tu v lednu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský udělal generální ředitelku Centra pro regionální rozvoj ČR.

S velkým nadšením se však akce do včerejšího odpoledne zatím nesetkala, své návrhy poslala necelá desetina klubů: podle informací Práva osm nominací dostal John, čtyři Peake, tři Bárta a jednu Reedová.

„Svou vlastní kandidaturu stále zvažuji. Jsem polichocena nominacemi, které se sešly,“ řekla Právu Peake. Ona i místopředsedkyně Klasnová jsou přesvědčeny, že další nominace dorazí. Sama Klasnová předpokládá, že ji navrhnou některé středočeské kluby, které se mají sejít příští týden.

Podobně mluví i John. Ve volbě by rád viděl co nejvíc protikandidátů, což prohlásil i na nedávné tiskové konferenci, když oznamoval, že se bude znovu ucházet o křeslo předsedy.

„Vyzýváme všechny kluby, aby nominovaly kohokoli z krajského prostředí. Já do volby rozhodně půjdu i při jediné nominaci. Zároveň vyzývám další osobnosti VV, ať jdou do voleb, protože je třeba spojit volební kampaň s jasnou vizí, kam má strana směřovat. Čím více lidí bude kandidovat, tím více verzí vize bude k dispozici, abychom z toho pak týmově stvořili tu nejlepší cestu pro VV,“ řekl John Právu.

„Kur... musíme být jednotní!“ hřímal John

Na včerejším jednání klubu VV poslanci debatovali o jednotě strany. Jak Právo informovalo již minulý týden, kvůli autoritativnímu Bártově stylu zvažoval svůj odchod z klubu i strany poslanec Škárka. Loajalita jiných zákonodárců za VV – například Josefa Novotného či Stanislava Humla – je také podmínečná.

Včerejší debatu začal plamenným projevem i bouchnutím do stolu John, jak popsal Právu zdroj obeznámený s jednáním klubu. „Kur.., musíme být jednotní! Když nebudeme, tak to tady rovnou můžeme zabalit,“ apeloval na poslance.

Škárka zase poslance nabádal, aby problémy řešili za zavřenými dveřmi. „Měli bychom se porvat na klubu a ne řešit věci přes média,“ prohlásil.

Klub se nakonec usnesl, že navzdory informacím v médiích drží pohromadě a nerozpadá se. Podle místopředsedkyně VV Klasnové jsou názorové rozdíly normální v jakémkoli kolektivu.

„Vnímám některé odlišné názorové proudy, nejsme banda lidí, co zvedá ruce. To, že nejsme jednotní jako komunistická strana, to, že nejsme názorový monolit, je naprosto v pořádku. Po jednání klubu jsme vydali usnesení, že odmítáme spekulace o nejednotě klubu VV či že by někdo uvažoval o přeběhnutí k jiné straně,“ řekla.

Anketa

Kdo by byl lepším předsedou Věcí veřejných?
Radek John
17,4 %
Vít Bárta
82,6 %
Celkem hlasovalo 3159 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám