Hlavní obsah

Bárta přiznal příjem půl miliónu jako splátku za ABL

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet tisíc euro, tedy zhruba půl miliónu korun. To je splátka, kterou vyinkasoval za prodej akcií firmy ABL její někdejší majitel, bývalý ministr dopravy, poslanec Vít Bárta (VV). Takovou sumu přiznal Bárta ve svém majetkovém přiznání sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru. Podle zákona o střetu zájmů tak musel učinit po odchodu z vlády.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

Půl miliónu Bárta nejspíš dostal od svého bratra Matěje, kterému firmu prodal. Ve zveřejněném přiznání však jméno plátce neuvedl. Za kolik celkem Bárta ABL prodal, není jisté. V minulosti hovořil o stovkách miliónů s tím, že s bratrem se dohodli právě na splátkách. Jeho první majetkové přiznání je podle zákona ohraničeno koncem června loňského roku a 21. dubnem letošního roku, tedy dnem jeho rezignace na ministerský post.

Ačkoli Bárta také hovořil o tom, že na svůj luxusní život má a dobrovolně přiznal dvaatřicet miliónů vydělaných ve své bezpečnostní agentuře za poslední tři roky, podle  jeho majetkového přiznání má také dluh. Jde o překlenovací úvěr ve výši téměř 2,3 miliónu u Modré pyramidy.

Na cenu auta si nakonec vzpomněl

Současně přiznal, že si loni v srpnu pořídil osobní automobil za 1,7 miliónu. Patrně půjde o maserati, na jehož cenu si ještě v březnu při zveřejnění svých finančních poměrů nemohl vzpomenout se slibem, že sumu určitě zveřejní.

Tehdy Bárta uvedl, že si maserati odkoupil od ABL. „Za kolik jsem odkoupil od ABL maserati? Nevím. Ale zjistím a zveřejním,“ řekl tehdy ještě ministr. Současně opakovaně uváděl, že své ministerské příjmy věnuje na charitu.

Z Bártova majetkového přiznání také vyplývá, že je společníkem ve firmě BF Development s.r.o. V ní drží 34,7 procent. Podle obchodního rejstříku se jeho angažmá ve firmě datuje únorem 2009, přičemž dalším ze tří společníků je jeho bratr Matěj. Firma se zabývá realitní činností, správou a údržbou nemovitostí, poradenstvím, reklamní činností a marketingem a zprostředkováním obchodu a služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám