Hlavní obsah

Bárta přinesl ministrovi školství urnu, pohřbil prý českou konkurenceschopnost

Novinky, val
Praha

O pozdvižení ve Sněmovně se v úterý postaral poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Ten se k řečnickému pultíku postavil s pohřební urnou. Určena byla pro ministra školství Petra Fialu, který nedávno rozhodl o zavedení jednoúrovňové verze maturitních zkoušek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bárta si přinesl do Sněmovny urnu.

Článek

O urnu se strhl boj. Jeden z koaličních poslanců ji totiž Bártovi z řečniště sundal, načež přiběhl Petr Skokan (VV) a vrátil ji na místo. „Zjevně je o urnu zájem, takže já to stáhnu blíže,“ glosoval přetahovanou Bárta, který si netradiční proprietu přisunul těsně k sobě.

Jak bývalý předseda klubu VV později vysvětlil, urnu s nápisem „Jedna úroveň maturity z matematiky = konec české konkurenceschopnosti“ přinesl ministrovi školství Petru Fialovi. Toho zkritizoval za nedávné rozhodnutí o zavedení jednotné úrovně státních maturit. Podle Bárty jde o krok zpět, který se odrazí v úrovni vzdělání českých školáků a studentů. Z ministrovy strany jde prý navíc o čistý populismus.

Bárta rovněž apeloval na Fialu, aby řekl, jak ministerstvo školství zastaví propad v úrovni regionálního školství a jakým nástrojem nahradí těžší verzi státních maturit.

Ministr Fiala rozhodl o zavedení jednotné úrovně zkoušky na návrh skupiny odborníků poté, co letos zkoušku postihla řada problémů. Navíc se ukázalo, že si pouze menšina studentů vybrala těžší variantu. [celá zpráva]

Jednání o Babákově ztrátě paměti

Další humornou scénku připravil poslancům šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ten se ohradil proti výroku Michala Babáka (VV), který si stěžoval, že na úterním jednání rozpočtového výboru chyběli někteří poslanci ČSSD, a proto došlo k přehlasování jeho návrhu na ponechání současných sazeb DPH i pro příští rok. Podle něj může být v opačném případě zavedena sazba 17,5 procenta, což povede k zdražení potravin.

Tejc proto navrhl zařadit na program schůze bod s názvem "Ztráta paměti poslance Babáka". Upozornil totiž, že když sociální demokraté odcházeli od vlády, byla daň na potraviny pětiprocentní. ČSSD navíc podle něj nikdy nehlasovala pro její zvýšení - na rozdíl od VV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám