Hlavní obsah

Baptisté zvažují, že od státu nepřijmou restituční náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratrská jednota baptistů, k níž se v Česku hlásí kolem 3000 lidí, zvažuje, že nepřijme od státu finanční náhradu v rámci církevních restitucí. Uvedla to v neděli Česká televize a dodala, že jednota má podle zákona o vyrovnání s církvemi dostat 227 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Uvedená církev si podle ČT nedávno na sjezdu schválila, že peníze od státu požadovat nebude. "Ano, to jsme takto odhlasovali, nepřipojujeme se k tomu podpisu smlouvy," řekl televizi Milan Kern, předseda výkonného výboru Bratrské jednoty baptistů. Předseda ekumenické rady církví Joel Ruml uvedl, že když se o tom dozvěděl, "trošku ho to překvapilo".

Smlouvy o vypořádání mezi státem a dotčenou církví by měly být uzavřeny nejpozději do 30. září letošního roku. Pokud baptisté smlouvu nepodepíšou, peníze určené původně jim zůstanou státu, uvedla ČT.

Církve podle schváleného zákona od státu dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Opozice zákon kritizuje, Ústavní soud bude rozhodovat o návrhu na zrušení církevních restitucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám