Hlavní obsah

Baník, a to druhé slovo jsem teď zapomněl, řekl Kalousek opozičnímu poslanci

Praha
Aktualizováno

Poslanci v noci na čtvrtek absolvovali již druhou noční směnu za sebou kvůli obstrukčním projevům zákonodárců ČSSD, kteří chtějí koalici zkomplikovat přijetí reformních předloh. Při projednávání omezení státní podpory stavebního spoření ve Sněmovně ale občas vládla spíš veselá nálada, když si poslanci ze sebe navzájem tropili žerty.

Článek

Například lídr "úderného týmu číslo tři" ČSSD David Rath se sháněl po předsedovi poslanců TOP 09 a Starostů, "stachanovci" Petru Gazdíkovi. Adam Rykala (ČSSD) zase žádal předsedající Kateřinu Klasnovou (VV), aby uklidnila smějícího se premiéra Petra Nečase (ODS).

"Prosím, abyste uklidnila pana premiéra," prohodil Rykala. Po chvíli dodal: "Děkuji pane předsedo vlády, že jste se uklidnil". Potom chtěl po Klasnové, aby uklidnila všechny bavící se ministry. "Zdají se mi poměrně klidní," podotkla Klasnová.

Rykala po chvíli přivítal přicházejícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž ho prý na chodbách žádal, aby k zákonu o omezení státní podpory stavebního spoření vystoupil. "Baník, a to druhé slovo jsem teď zapomněl," glosoval to Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představuje poslancům návrh rozpočtu

"Kde je nadšenec ze Suché Lozi?"

Jan Hamáček (ČSSD) podotkl, že Kalouskův výrok je na desetitisícovou pokutu od mandátového a imunitního výboru.

Rath, jenž se sháněl po "nadšenci ze Suché Lozi" Gazdíkovi, naopak pochválil Nečase. "Ten drží stachanovsko-nečasovský prapor statečně," prohlásil.

Poslanci jednají o zákonu měnícím podporu stavebního spoření kvůli obstrukcím řadu hodin. Jde o první z patnáctky úsporných a reformních předloh, které Sněmovně vrátil levicový Senát.

Další příležitost k průtahům: mimořádné schůze

Na čtvrteční ráno si socialisté vyžádali čtyři mimořádné schůze, které se mají týkat „závažných problémů“. [celá zpráva]

Koalice jim sice snadno zabrání tak, že hned v jejich úvodu neschválí navrhovaný program, ale před hlasováním se otevře další prostor k řečnění. Hlavní slovo měli předseda klubu poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho komunistický protějšek Pavel Kováčik, kteří ze svých postů využívali svého přednostního práva.

Jakmile budou zamítnuty programy všech mimořádných schůzí, vrátí se zákonodárci k omílání problematiky zákona o stavebním spoření. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury by se mohlo navečer o zákonu hlasovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám