Hlavní obsah

Bakala napsal dopis Nečasovi. Přestaňte mě osočovat, vyzývá premiéra

• Aktualizováno
Novinky, jas

Finančník Zdeněk Bakala se v otevřeném dopise adresovaném premiérovi Petru Nečasovi (ODS)rozhodl zareagovat na jeho mediální výroky. Bakala se jimi cítí dotčen a považuje je za zásah do svých osobnostních práv. Nečas opakovaně zmínil Bakalovo jméno v souvislosti s policejním vyšetřováním privatizace OKD, které Bakala vlastní. Bakala nevyloučil ani právní kroky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Bakala připomněl několik Nečasových rozhovorů z poslední doby, v nichž premiér zmínil jeho jméno v souvislosti s privatizací OKD a jejím policejním vyšetřováním.  Finančník Nečasovi připomněl, že se se privatizace neúčastnil a jeho skupina OKD získala zcela transparentně.

„Můj advokát již informoval úřad vrchního státního zástupce, že v případě Vašich výroků dochází k zásahu do mých osobnostních práv,“ upozornil v dopise Bakala, který věří, že Nečasova slova „nejsou míněna jako vzkaz orgánům činným v trestním řízení či soudům s cílem ovlivnit jejich nestrannost“.

Bakala explicitně zmínil rozhovor, který Nečas poskytl týdeníku Respekt, jenž skrze nakladatelství Economia podnikatel ovládá. „Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg například neváhal jako ústavní činitel pomáhat soukromému zájmu českého podnikatele Zdeňka Bakaly při nákupu nakladatelství Economia,“ uvedl v rozhovoru premiér s poukazem na vazby mezi politikou a byznysem.

„Karel Schwarzenberg konal přesně tak, jak je běžné ve standardní evropské diplomacii,“ vzkázal premiérovi v dopise Bakala a požádal jej, aby jeho jméno „nezneužíval v rámci politického boje mezi ODS a TOP 09.“ Zároveň Nečase požádal, aby nikoho neosočoval bez důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám