Hlavní obsah

Babišův projekt české vesničky v Sýrii padl, vyřeší to půl milionu pro sirotky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnička v Sýrii pro 150 tamních sirotků, kterou v roce 2018 plánoval coby českou pomoc premiér Andrej Babiš (ANO), v zemi nevznikne. Projekt, který Babiš představil i tehdejšímu šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, nahradí půl milionu korun, které hodlá do země poslat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Součástí vesničky pro děti postižené válečným konfliktem měla být škola, školka, byty, kantýna i hřiště.

Babiš chce v Sýrii postavit českou vesničku pro 150 sirotků

Domácí

Loni v dubnu premiér tvrdil, že projekt, jehož velikost se mezitím zmenšila na zařízení pro 50 dětí, pojal jako svou osobní iniciativu a má již zajištěn i pozemek.

Nyní Babiš změnil názor a po konzultacích dospěl k závěru, že problémem v Sýrii není nedostatek zařízení, ale nedostatek peněz.

„V Sýrii je totiž dost jak křesťanských, tak muslimských organizací, které se starají o děti bez jednoho nebo obou rodičů. Chybí jim ovšem peníze třeba na oblečení pro děti nebo na platy učitelů,“ uvedl Babiš na Facebooku a dodal, že byl jednou z místních organizací požádán o finanční pomoc.

„Já jim osobně pošlu 500 tisíc Kč a doufám, že se ke mně připojí další,“ uvedl Babiš.

Dětské uprchlíky z Řecka nevezmeme, řekl Hamáček

Domácí

Přímá pomoc sirotkům ze Sýrie nebo z uprchlických táborů v Řecku tak vzala zřejmě definitivně za své. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli ve vysílání televize Prima uvedl, že z řeckých utečeneckých táborů ČR žádné nezletilé nepřijme, neboť Řecko nedodalo požadovaný seznam čtyř desítek nezaopatřených dětí.

S návrhem přijmout několik desítek syrských sirotků přišla v roce 2018 europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám