Hlavní obsah

Babišovo trucování probouzí rebely v ČSSD

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

V soc. dem. opět doutná rebelie. Slovní přestřelky Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky kvůli náměstkům na ministerstvech mohou nového premiéra a šéfa ČSSD uvnitř vlastní strany oslabit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na archivním snímku

Článek

Sobotka nejenže při koaličních jednáních neuhájil křeslo šéfa financí před Babišem, ale šéf hnutí mu vetoval i nominanta na prvního náměstka resortu, který by měl na starosti daně. A také náměstka na místním rozvoji, který by měl na starosti eurofondy.

„Není to banalita, je to vážné,“ popsal v pátek Právu možný vývoj v padesátičlenném poslaneckém klubu ČSSD jeden z členů. Dodal, že pokud vedení strany, nebo spíš Sobotka Babišovi, ustoupí, problém s nespokojenci může znovu vybublat na povrch.

Soc. dem. jako vítěz voleb má a bude mít v koalici důstojné postavení včetně personálních nominací odborníků soc. dem., nikoli trafikantů, na jednotlivé resorty.
Michal Hašek

Situaci Sobotkovi podle kuloárových informací ztížil i kandidát soc. dem. na funkci náměstka ministra financí Jiří Peřina, který se podle Babiše už spokojil s postem jeho poradce na financích. Přitom ještě v pátek dopoledne o něm Sobotka mluvil jako o nominantovi ČSSD na náměstka.

V soc. dem. se většina nyní shoduje: Sobotka by už neměl ustupovat. Tvrdí to jak Sobotkovi zastánci, tak jeho rivalové.

„Předpokládám, že soc. dem. jako vítěz voleb má a bude mít v koalici důstojné postavení včetně personálních nominací odborníků soc. dem., nikoli trafikantů, na jednotlivé resorty,“ řekl Právu jeden z dřívějších rebelů Michal Hašek. „Věřím, že naši vyjednavači umí být korektně důrazní vůči koaličním partnerům a obhájí pozici vítěze voleb, tedy soc. dem.,“ dodal jízlivě.

„Spoustě soc. dem. by se to nelíbilo“

Přitom ještě neoschl inkoust na koaliční smlouvě, kterou nakonec podepsalo všech 111 poslanců trojkoalice, a navíc se už blíží středeční jmenování vlády na Hradě. Kvůli Babišovým dřívějším diktátům se smlouvu tento týden zdráhali podepsat např. soc. dem. Jiří Zimola, Vítězslav Jandák a Jiří Koskuba.

Nyní by v případě ústupku soc. dem. šéfovi ANO mohli pocítit zadostiučinění a strhnout na svou stranu i další kolegy. Svému předsedovi a premiérovi by mohli zatopit spolu s účastníky povolební lánské schůzky Haškem a Jeronýmem Tejcem.

Tejc odmítl tahanice o náměstky komentovat. „To je věc, ke které se nechci vyjadřovat, nejsem členem vedení strany. Neponesu odpovědnost za výsledek, takže by nebylo korektní, kdybych to komentoval,“ řekl Právu vyhýbavě.

Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka je potřeba, aby se předsedové soc. dem. a ANO sešli a své postoje si sjednotili. „Rétorika pana Babiše se mi zdá nepřiměřená,“ řekl Právu s tím, že se snad oba šéfové korektně dohodnou.

Možný problém v klubu připustil jeho místopředseda Jan Chvojka. „Kdyby k tomu došlo, spoustě lidí by se to nelíbilo,“ řekl Právu v narážce na ústupky Sobotky Babišovi.

Resort není panství

Chvojka tvrdí, že soc. dem. by měla trvat na principu náměstků koaličních stran. „Nemyslím, že je správné, aby jedna strana měla ministerstvo jako své panství a ostatní se dozvídali od ministra, co se tam děje,“ uvedl Chvojka s tím, že jde o obecný princip. Chvojka prý věří, že se nakonec podaří najít řešení.

Podle budoucího ministra školství Marcela Chládka by se měla udržet praxe z minulosti, kdy strana, která má ministra, by měla umožnit svým koaličním partnerům navrhnout své náměstky.

„Pokud tedy chceme táhnout za jeden provaz, pak by se to mělo držet. Samozřejmě s tou podmínkou, že půjde o odborníka na danou problematiku,“ řekl Právu. „Jsem už z toho trochu unaven. Lidi nezajímají naše tahanice o personálie, čekají od nás, že už začneme řešit jejich problémy,“ dodal Chládek.

On sám počítá s tím, že ANO i KDU-ČSL mu na školství náměstka navrhnou. Právě ANO má podle něho zájem o místo náměstka pro sport. O toto místo má ale také zájem sociální demokrat Petr Hulinský, takže Chládek připouští, že o tento post se mezi koaličními partnery strhne boj.

Pokud dojde na situaci, že by Babiš neustoupil, pak bude Chládek respektovat rozhodnutí Sobotky a stranických orgánů. „Všechny náměstky budu konzultovat s premiérem i s odborníky. Na post náměstka pro vysoké školy mám dvě tři jména, již jsem předběžně mluvil s profesorem Václavem Hamplem (bývalý rektor UK). O jeho budoucím působení budeme mluvit příští týden,“ prozradil Právu Chládek.

Zaorálek: Nechápu, máme přece dohodu

Lidovce by ve vedení jeho resortu měla zastupovat bývalá šéfka KDU-ČSL a exposlankyně Michaela Šojdrová, která se léta školstvím zabývala.

Nechápavě kroutí hlavou nad Babišovým postojem místopředseda ČSSD a budoucí šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. „Nechápu, o čem mluví, dohoda je na tom, že se náměstci budou akceptovat,“ řekl v pátek Právu. Sám se touto dohodou řídí a o náměstcích ANO vyjednává s Babišem.

„Ministerstvo financí ale není nějaké podružné ministerstvo, které můžeme pustit,“ dodal Zaorálek. „Pan Babiš se dostává do pasti svých slov, když říká, že vláda musí táhnout za jeden provaz, a nyní nechce na své ministerstvo nikoho pustit. Musí situaci akceptovat,“ podotkl.

Budoucí ministr s odpovědností za lidská práva a Legislativní radu vlády Jiří Dienstbier uvedl, že v koaličních vládách jsou náměstci jiných stran kvůli lepší komunikaci. „Ze stejného důvodu soc. dem. trvala na tom, aby ve vládě byli zastoupení předsedové všech koaličních stran,“ řekl Právu.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a majitel společnosti AGROFERT Andrej Babiš

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

„Předpokládá se, že každý náměstek, ať už vybraný z politické strany, nebo ze soukromého sektoru by měl mít předpoklady pro výkon funkce, takže nejde o žádnou odbornost neodbornost,“ dodal. Jako ministr bez portfeje sám žádné náměstky mít nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám