Hlavní obsah

Babišovo srovnání s rozprášením finanční policie kulhá, míní exministři

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer odmítl, že by aktuální plány vedení policie na slučování útvarů pro boj s mafiemi a korupcí byly podobné jím iniciovanému zrušení finanční policie před necelými deseti lety. To dal do souvislosti s aktuálně chystaným policejním „superúřadem” vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Langera před lety kritizoval tehdejší místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Podle Langera šlo totiž v roce 2006 spíše o procesní změnu, kdy se pod jednu střechu daly související činnosti finanční a protikorupční policie, kdežto aktuálně jde spíše o reakci na dlouhodobé nerespektování kompetencí mezi elitními celostátními útvary.

„My jsme pouze řekli, že odhalování samotné trestné činnosti a dohledávání nelegálních výnosů z ní, což se do té doby dělalo odděleně a po sobě, se bude nově dělat zároveň,“ řekl Langer.

Zároveň dodal, že současný stav naproti tomu vyvolalo postupné rozmělnění závazných nařízení policejního prezidenta o tom, jaké kauzy má který celostátní útvar zpracovávat.

Tehdejší podřazení finanční policie pod protikorupční útvar nebylo tak násilné

„Je pravda, že tehdejší podřazení finanční policie pod protikorupční útvar nebylo tak násilné, příbuznost těch činností tam skutečně byla,“ poznamenal Bublan a jedním dechem doplnil, že tehdejší finanční policie (FIPO) nebyla tak „rozpínavá“ jako současný protimafiánský útvar vedený Robertem Šlachtou.

Foto: Petr Horník, Právo

František Bublan

Samotné rušení FIPO před deseti lety ale Bublan svému nástupci vždy spíše vyčítal. Podle Langera nicméně oprávněnost takového kroku prokázaly statistiky, podle kterých objem zabavených zločineckých výnosů narostl.

„Kdyby to byla taková katastrofa, proč ji některý z pěti ministrů vnitra znovu nezřídil?“ doplnil Langer řečnickou otázkou.

FIPO připomněl Babiš Sobotkovi

Zrušení finanční policie v souvislosti s aktuálně chystaným sloučením protikorupční a protimafiánské jednotky připomněl minulý týden vicepremiér a velký kritik této myšlenky Andrej Babiš (ANO), když zmínil téměř deset let stará slova dnešního premiéra a tehdejšího místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Ten totiž v roce 2006 Langera veřejně kritizoval za to, že změna nebyla předem prodiskutována s odbornou veřejností nebo s opozicí, což jsou stejné výtky, které zaznívají nyní na adresu šéfa policie Tomáše Tuhého i ministra vnitra v Sobotkově vládě za ČSSD Milana Chovance.

Shodli jsme se (s prezidentem) na tom, že je potřeba obnovit funkci finanční policie

Finanční policii přitom Babiš zmínil i po pondělní schůzce s prezidentem republiky Milošem Zemanem. „My jsme se shodli na tom, že je potřeba obnovit funkci finanční policie – a proč ne, možná transformovat ten ÚOOZ na finanční policii,“ řekl k tomu po jednání Babiš. [celá zpráva]

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček v této souvislosti doplnil, že Zeman možné obnovení finanční policie v rámci současné reorganizace podpořil. Plány vedení policie v první fázi přímo s obnovením takového útvaru nepočítají, podle hlasů z nejvyšších pater resortu je ale možné, že do budoucna by mohl vzniknout v rámci zamýšlené centrály proti organizovanému zločinu samostatný odbor s podobnou náplní činnosti, jakou měla dříve FIPO.

Její tehdejší šéf Vladimír Zimmel, který je dnes náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), dodnes zrušení svého bývalého působiště kritizuje s tím, že se v rozporu s tvrzením Langera naopak projevilo ve statistikách zajištěných výnosů z trestné činnosti negativně.

Srovnávat ale tehdejší a současnou reorganizaci ve vysílání ČT minulý týden příliš nechtěl: „Samozřejmě se to srovnání nabízí, já na to rušení finanční policie opravdu nerad vzpomínám, ono to bolí,“ uvedl Zimmel. Na otázky Práva v úterý kvůli pracovnímu zaneprázdnění neodpověděl.

Přilepší jim o tisíce

V souvislosti s plánem na sloučení celostátních útvarů do jedné centrály web Aktuálně.cz uvedl, že vedení policie nabídlo elitním detektivům zvýšení platů až o pět tisíc, což si údajně někteří důstojníci ÚOOZ, kteří chtějí kvůli reorganizaci odejít do civilu, vyložili jako pokus koupit si jejich loajalitu.

Dlouhodobě se bavíme o tom, že ty specialisty potřebujeme lépe zaplatit

Něco takového ale Chovanec pro Právo odmítl: „Nemyslím si, že to byla nabídka jen směrem k ÚOOZ, ale musela být k celému tomu útvaru včetně protikorupční policie. Dlouhodobě se bavíme o tom, že ty specialisty potřebujeme lépe zaplatit, a já předpokládám, že toto bylo součástí prvotní debaty, a teprve po ní nastaly ty odchody,“ poznamenal k tomu ministr vnitra.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Pelikán

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Výběr článků

Načítám