Hlavní obsah

Babišovi se nelíbí Bělobrádkův plán hlídat státní rezervy a obchody s Agrofertem

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) zřídit nový vládní výbor pro monitorování Správy státních hmotných rezerv (SSHR) vyvolal v koalici spor. Zřízení orgánu si totiž nepřeje ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož firma Agrofert by mohla z obchodování se Správou podle Bělobrádka profitovat. Babiš své odmítnutí zdůvodňuje tím, že výbory jen brzdí v práci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), za ním místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Součástí SSHR je palivo, ale i maso nebo obilí – tedy komodity, ve kterých Agrofert podniká. Nový monitorovací výbor pro SSHR by měl rozptýlit pochybnosti, že Agrofert může z obchodování se Správou profitovat.

„Je to určitě návrh k diskusi,“ podpořil Bělobrádkův návrh premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš: Měli bychom spíš pracovat

Babiš však zřizování dalšího vládního výboru odmítl. „Kolegové navrhují výbory často, myslím, že bychom měli spíš pracovat než sedět na výborech,“ řekl Právu Babiš.

„Ona vláda pracuje i tím, že zasedá, což si bohužel někteří neuvědomují. Je to návrh, který měl rozptýlit podezření o střetu zájmů Agrofertu a Správou státních hmotných rezerv. Pokud o to pan ministr nemá zájem, divím se tomu,“ oponoval Babišovi pro Právo Bělobrádek.

Výbor pro restituce bez výsledků

Monitorovací výbor by byl přitom již třetím novým vládním výborem, který kabinet Bohuslava Sobotky zřídil. Už v březnu totiž vláda představila dva – jeden k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, druhý pro personální nominace.

Výsledky fungování výborů je však těžké prokázat. Například výbor pro restituce nemá žádné pravomoci, nemůže ani nijak zasahovat do procesu vydávání majetku nebo soudních sporů. V orgánu zasedají zástupci vlády, zatím měl ale jen tři jednání, na kterých se členové jen seznamovali se stavem vydávání majetku.

Babiš naznačil, že výbor zatím nic nepřinesl. „Nemá výsledky, proto mám občas pocit, že výbory jsou někdy zřizovány kvůli odkládání řešení problémů,“ řekl ministr financí.

Naopak premiér Sobotka, jehož ČSSD měla úpravu restitucí v předvolebním programu, považuje činnost výboru za podstatnou. „Je to jediná platforma, která se může legitimně zabývat podněty týkajícími se průběhu restitucí. Ať už je podávají poslanci, obce, nebo občané,“ podotkl pro Právo.

„Výbor klade důraz na jasnou metodiku a důkladné prověřování všech žádostí tak, aby byl vydáván pouze majetek, na který mají církve nárok,“ dodal Sobotka.

S činností výboru je spokojený i Bělobrádek. „Monitorovací výbor pro restituce vyvrátil spekulace o neoprávněném vydávání majetku,“ uvedl.

Pojistka proti trafikám nevypadá účinně

Dalším výborem, který zavedl Sobotkův kabinet, je výbor pro personální nominace. Původně měl sloužit jako pojistka proti rozdávání politických trafik. Tříčlenný tým složený z úředníků posuzuje návrhy ministerstev na dosazování členů do dozorčích rad státních a polostátních podniků podle kvalifikace a odbornosti.

Zvenku však činnost výboru o kontrole nevypovídá. Dosud totiž každého nominanta, kterého mu poslala vláda k posouzení, pro dozorčí rady schválila.

Výbor dodnes rozhodoval ve 49 případech. Pouze jedinkrát doporučení odmítl, a to u Babišova náměstka za soc. dem. Martina Prose, kterého nedoporučil do dozorčí rady Exportní garanční a pojišťovací společnosti, avšak poslal ho do dozorčí rady České exportní banky a Českomoravské záruční a rozvojové banky.

„Stát na základě jasných pravidel poprvé po 25 letech zkoumá odborné předpoklady a bezúhonnost členů dozorčích rad. Díky výboru z nominací tak zmizeli poslanci a senátoři,“ chválil pro Právo výbor Sobotka.

A že prošly všechny nominace? To má podle premiéra prozaický důvod. „Ministři si řadu problematických návrhů raději rozmyslí dopředu, než aby riskovali odmítnutí výboru,“ vysvětlil Sobotka.

Právník Martin Fadrný z organizace Rekonstrukce státu se domnívá, že výbor svůj úkol bránit rozdávání trafik neplní. Nelíbí se mu, že členy jsou tři úředníci, které nominovaly koaliční strany.

„Vnímám to tak, že výbor je prodloužená ruka šéfů koaličních stran. Neprobíhá tam žádné zkoumání případného střetu zájmů,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám