Hlavní obsah

Babišovi oblíbenci se do ANO neženou

Novinky, Barbora Zpěváčková

I přes to, že premiér Andrej Babiš prezentuje některé politiky jako svoje koně a tváře ANO, většina z nich jsou nestraníci a do hnutí se neženou. Novinky se zeptaly, proč nechtějí vstoupit do hnutí ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr průmyslu Karel Havlíček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (všichni za ANO)

Článek

Kromě premiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše sedí ve vládě za ANO devět ministrů. Z toho jsou členem hnutí jen dva. „Stranickou knížku“ má pouze šéf resortu životního prostředí Richard Brabec a ministr školství Robert Plaga.

Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová i ministr průmyslu a vicepremiér Karel Havlíček jsou nestraníci. Stejně jako další ministři - Klára Dostálová, Vladimír Kremlík, Lubomír Metnar, Adam Vojtěch i Marie Benešová.

Babiš: Jsme otevřené hnutí

„Jsme otevřené hnutí, jsme hnutí pro všechny, jsme catch-all hnutí. Nejsem v pozici, jak to má Hamáček (předseda ČSSD - pozn. red.), že musí každému kraji vyhovět a dávat trafiky, aby si zajistil podporu,“ řekl Novinkám premiér.

Na dotaz, jestli mu nevadí, že tváře jeho vlády nechtějí vstoupit do ANO, odpověděl, že nevadí. „Není předpokladem mít funkci jenom pro to, že je někdo členem ANO. To je můj názor. Co se týká komunálu, tam to rozhodují krajské organizace, kde ten princip členství uplatňují,“ dodal k tomu Babiš.

Nikam nebudu vstupovat, tvrdí Benešová

Novinky oslovily všechny ministry - nestraníky, jestli zvažují členství v ANO. Šéfka státní kasy Schillerová odpověděla se slovy, že v pořadí jejích priorit není pro takové úvahy aktuálně vůbec místo. „Není to ale tak, že by mi vyhovovalo být nestraníkem, každý ví, že mým ministerským dresem je dres hnutí ANO,“ uvedla Schillerová.

Ministr průmyslu Havlíček tvrdí, že názor, že ministr rovná se straník, je přežitek. „Určitě se to nevylučuje, ale důležitější jsou odborné kompetence a výsledky. Je ale jasné, že v mé práci vycházím z programu ANO, který je mi blízký a za kterým stojím,“ sdělil Novinkám.

Z oslovených ministrů odepsala také šéfka spravedlnosti Benešová. „Neplánuji už nikam vstupovat,“ napsala Novinkám v SMS zprávě.

Jde o nezávislost, říká senátor

Ze šesti senátorů, které má ANO v horní komoře, není členem hnutí nikdo. „Jsem loajální člen klubu a vůbec jsem neuvažoval o tom, že bych se měl členem stát, nikdo to po mě nechtěl, tak si zachovávám tu nezávislost. Vzhledem k tomu, že jsem starostou, tak jsem nikdy nepotřeboval být členem. V zásadě by se nic nezměnilo, neuvažuji o tom,“ vysvětlil Novinkám senátor a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský.

Většina poslanců ANO v hnutí je. Ze 78 poslanců ANO je nestraníků pouze deset. Mezi takové patří například poslanec Patrik Nacher či Milan Hnilička. Členskou knížku nechtějí.

„Upřímně tohle pro mě není téma. Snažím se být ve Sněmovně aktivní poslanec neschovávající se za nějakou masu nebo jako hlasovací mašina, to je podstatné. Řeším věci ohledně exekucí, insolvencí, šmejdů a ochrany spotřebitelů. Nikoho nezajímá, jestli je Patrik Nacher člen nebo není,“ prohlásil Nacher.

Dalším nestraníkem je poslanec Ivan Jáč. „Když jsem se rozhodoval, jestli budu kandidovat, dal jsem si podmínku, že nebudu nikam vstupovat. Nechtěl jsem absolvovat ty politické náležitosti hnutí a stran, to schůzování,“ vysvětlil Jáč.

Podobně to má poslanec Jiří Bláha, který o sobě prohlašuje, že je celoživotní nestraník. „Byl jsem několikrát lákán do různých stran a vždy jsem se setkal s tím, že lidé, kteří byli ve stranách, tam byli účelově. Šlo jim o to, aby měli nějaké funkce. Je to napříč politickým spektrem, to jsem si potvrdil,“ tvrdí Bláha.

Charanzová: Není důvod něco měnit

Ze šesti europoslanců ANO jsou členy hnutí pouze dva. Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík jsou nestraníci.

„Ke spolupráci s ANO jsem byla před více než pěti lety přizvána na základě mých zkušeností a odborností. Za tu dobu jsem nikdy nebyla ke vstupu do hnutí nijak přesvědčována, ani já nevidím důvod na tomto stavu cokoliv měnit,“ sdělila Novinkám Charanzová.

Podobně to vidí i Dlabajová. Novinkám napsala, že nikdy nebyla členkou politické strany nebo hnutí. „Vážím si, že mě ANO nabídlo spolupráci a již dvakrát mi dalo příležitost kandidovat jako nestraník do Evropského parlamentu. Důvodem byly mé kompetence a zkušenosti, a nikoliv členství v politické straně,“ zdůraznila.

Hnutí ANO má k 1. červenci 2019 celkem 3 271 členů. Pro srovnání, sociální demokracie měla letos na jaře má zhruba 15 tisíc členů, KDU-ČSL kolem 22 tisíc členů, komunisté 34 tisíc, TOP 09 necelé tři tisíce, Piráti kolem tisícovky členů. Hnutí STAN mělo k letošnímu dubnu 1500 příznivců a 160 členů, SPD Tomia Okamury zhruba 4,5 tisíce členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám