Hlavní obsah

Babiš: výsledek auditů zveřejním do 3. března

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš zveřejní výsledky dvou auditů, které mají potvrdit, že disponoval čistými příjmy ve výši 2,531 miliardy, do 3. března. Lídr ANO to v sobotu uvedl na dotaz Práva. Babiš zároveň slíbil, že zveřejní potvrzení z banky, který doloží, že peníze na nákup dluhopisů Agrofertu odešly z jeho soukromého účtu na účet jeho bývalé firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„U dvou renomovaných společností si nechám zadat vypracování auditů. Paní, která mi spravuje peníze, dojednává s auditory podrobnosti, předpokládám, že výsledky budou hotové do 3. března. Přinesu také potvrzení z banky, že peníze na dluhopisy odešly z mého soukromého účtu,“ řekl Právu Babiš.

O jaké společnosti konkrétně jde, Babiš říci nechtěl, určitě však prý půjde o firmy z tzv. velké čtyřky, tedy KPMG, E, Deloitte a PricewaterhouseCoopers. „Nechci, aby je novináři terorizovali,“ dodal šéf státní kasy.

Babiš zopakoval, že jde podle jeho názoru o kampaň politických oponentů, kteří účelově vytrhávají věci z kontextu a ignorují fakta.

„Není pravda, že nechci zveřejnit své příjmy. Už 19. ledna na tiskové konferenci o EET, kde padl dotaz z řad novinářů, kde jsem vzal peníze na dluhopisy Agrofertu, jsem zdůvodnil všechny své příjmy ve výši 2,531 miliardy. Ty se skládaly z příjmů osvobozených od daně ve výši něco málo přes miliardu a z příjmů, které se daní a ze kterých jsem odvedl 337 miliónů. O týden později se stejným dotazem za mnou přijely dva štáby ČT, což mě nadzvedlo a reagoval jsem tak, jak jsem reagoval,“ doplnil Babiš.

Ministr financí tehdy novináře ČT označil za „zkorumpovanou pakáž“ a podal kvůli tomu stížnost Radě ČT. Původně žádal vyvození pracovněprávních opatření, později z požadavku však couvl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám