Hlavní obsah

Babiš vyklidil pole, rozčiluje se ČSSD

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ČSSD Jan Hamáček odmítl ve čtvrtek detaily schůzky s prezidentem, o nichž ho premiér Andrej Babiš (ANO) informoval, komentovat. Právu však sdělil, že ČSSD nadále trvá na nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý výsledek Babišova jednání se Zemanem zkritizoval. Premiér je podle něj slabý a vyklízí pole.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš přichází 11. července 2019 na Pražský hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Pan premiér mě telefonicky informoval o výsledcích schůzky na Hradě, setkáme se spolu zítra během dne před mou schůzkou s prezidentem,“ napsal Právu Hamáček a dodal, že na nominaci Šmardy na post ministra ČSSD trvá dál.

Veselého závěry Babišovy schůzky s prezidentem rozladily. „Nedomluvil vůbec nic. Odmítl vystupovat jako premiér. Vyklízí pole. Ukazuje, že je jednoznačně slabším hráčem na poli, že silnější je prezident. Ustupuje a ukazuje, že není silným premiérem, jak je o něm tvrzeno,“ řekl Právu Veselý.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček se vyjadřuje k výroku Ústavního soudu v kauze ČSSD vs. Altner. Vlevo ministr zahraničí Tomáš Petříček a vpravo místopředseda strany Ondřej Veselý.

„Měl se chovat jako premiér, takže má dodržovat koaliční dohodu. A když tomu někdo brání, tak má použít všechny zákonné postupy. Obětuje vládu kvůli tomu, aby nebyl v konfliktu s prezidentem,“ dodal Veselý.

Páteční schůzka naději nebudí

Od schůzky Hamáčka, ministra kultury Antonína Staňka a prezidenta, která se uskuteční v pátek odpoledne v Lánech, mnoho nečeká. „A podle mých informací od ní pan předseda Hamáček čeká také velmi málo. Mnohem více jsem čekal od té čtvrteční schůzky pana premiéra, protože včera se ANO vyjadřovalo tak, že premiér bude k prezidentovi razantnější. Ale dopadlo to hůř, než předtím,“ poznamenal Veselý.

Plán prezidenta usmířit Hamáčka a Staňka na věci nic nezmění. ČSSD bude prý nadále trvat na Staňkově odvolání. „Ve chvíli, kdy je návrh podán, tak má být velmi rychle vyplněn,“ uvedl.

Záznam: Brífink premiéra Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

Veselý odmítl Zemanova slova, že Šmarda není ideální kandidát. Zdůraznil, že Šmarda nemá žádný škraloup a není důvod, aby nebyl jmenován. „Máme ministra zdravotnictví zpěváka (Adam Vojtěch se účastnil pěvecké soutěže Superstar - pozn. red.),“ podotkl.

Optimistimismus nevzbudily výsledky schůzky ani u poslance ČSSD Václava Votavy. „Dověděli jsme se, že pan prezident má názor. To je překvapivé,“ řekl Právu Votava s ironií v hlase.

„Jestli se něco vyjedná v pátek mezi panem Hamáčkem, Staňkem a panem prezidentem, k tomu jsem dost skeptický,“ dodal Votava.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Václav Votava

Podle informací Práva sociální demokraté nabízejí hnutí ANO, aby v případě, že se Babišovi nepodaří prosadit výměnu ministra kultury, nabídlo ČSSD ve vládě jiný resort. To však předseda vlády odmítl.

Votava o spekulacích, že by mohlo dojít například k výměně resortu kultury za ministerstvo pro místní rozvoj, nechtěl přemýšlet. „Pro nás je primární, aby pan prezident odvolal Staňka a potvrdil pana Šmardu,“ uzavřel.

Celé je to fraška, kdyby nešlo o tak vážnou věc
senátor Petr Vícha (ČSSD)

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha Právu sdělil, že od Babišovy schůzky s hlavou státu nic nečekal.

„Nic nečekám ani zítra (v pátek). A proto si o těch schůzkách ani nic nového nemyslím. Nic nového si nebudu myslet ani v pondělí. Celé je to fraška, kdyby nešlo o tak vážnou věc. Je to velmi špatný příklad pro všechny občany,“ uvedl pro Právo Vícha.

U Zemana byla i Maláčová 

Ještě před premiérem jednala se Zemanem ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Právu však odmítla obsah jednání komentovat. Maláčové straničtí kolegové Právu řekli, že původním tématem jednání byla důchodová reforma a sociální problematika.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem

Babiš s prezidentem ohledně odvolání Staňka nic nevyjednal. Novinářům pouze sdělil, že hlava státu nepokládá Šmardu za ideálního kandidáta. Podle informací Práva Babiš navrhl ČSSD, aby místo Šmardy nominovala někoho jiného, strana to však odmítla.

ČSSD hrozí, že pokud se jí nepodaří prosadit si výměnu ministra kultury, podají její ministři demisi. Jednat o tom bude v pondělí její 61hlavé předsednictvo.

18. dubna 2019 - Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení.
15. května 2019 - Oznámeno, že Staněk ke konci května rezignuje. V dopise Babišovi napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Staněk rezignaci předal premiérovi 20. května.
28. května 2019 - Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Hamáček oznámil, že požádá Babiše, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda.
29. května 2019 - Zeman navrhl Babišovi, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.
31. května 2019 - Babiš odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou. Zeman zopakoval, že Ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.
21. června 2019 - Sociální demokraté po jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury.
25. června 2019 - Zeman se setkal se Šmardou.
4. července 2019 - Jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem posun nepřineslo. Podle prezidenta by ministr, který odhalil korupci na svém úřadu, neměl odcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám