Hlavní obsah

Babiš: Vrbětice budou asi nejdražším skladem světa

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s požadavkem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na navýšení rozpočtu resortu kvůli sanaci areálu kolem vybuchlého skladu ve Vrběticích. Chovanec si řekl o 44 miliónů, zejména na proplacení přesčasů policistů a hasičů. Babiš prohlásil, že se tak z Vrbětic zřejmě stane nejdražší sklad na světě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš se už v pondělí ráno před jednáním vlády na navyšování rozpočtu pro policisty a hasiče příliš netvářil. Chovance dokonce nařkl z toho, že si z Vrbětic dělá "dojnou krávu" pro svůj resort. Na tiskové konferenci po jednání vlády pak Babiš informoval, že tento bod ministři přerušili, neboť nebyli s to se s Chovancem dohodnout.

„Hlídám peníze daňových poplatníků a bohužel to vypadá tak, že Vrbětice budou nejdražší sklad Evropy nebo možná světa,“ prohlásil ministr financí na brífinku. Od Chovance si prý vyžádal podrobnější rozklad, protože se mu požadované částky nezdají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chovanec věří, že Babiš peníze uvolní

Podle Chovance Babiš na jednání vlády nárok nezpochybnil, pouze si vyžádal zmíněný rozklad, proto věří, že po detailním prostudování požadavku vnitra peníze uvolní. Navíc prý už koncem loňského roku Babiše varoval, že budou postupně takové náklady v souvislosti se sanací areálu vznikat.

„Je to o tom, že policie tam má vícepráce, jsou tam přesčasy, je to poměrně náročný terén, došlo tam ke zničení několika aut, techniky, a to je to, co požaduje policie a hasičský záchranný sbor z kapitoly rezerva. To znamená z té kapitoly, na které se čerpají peníze například na povodně a živelné katastrofy,“ řekl později novinářům Chovanec.

Když nebudou peníze, koupí se méně policejních aut

„Uvědomme si, že vyčišťujeme obrovský areál, kontrolujeme obrovský areál a jsou to vícenáklady, s kterými rozpočet prostě nepočítal, to není nic, že bychom z toho dělali dojnou krávu, jen chceme zaplatit náklady, které tam prokazatelně vznikají,“ dodal.

Když prý Babiš peníze neuvolní, bude muset vnitro podle Chovance škrtat ve výdajích na investice. „Škrtnou se auta, škrtnou se zastavovací pásy,“ popsal.

Babiše také popíchl za jeho ostré komentáře k požadavku vnitra: „Pana vicepremiéra čeká volební kongres, tak myslím, že je trochu nervózní, a že se nakonec dohodneme.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám