Hlavní obsah

Babiš: V Praze k nám nenalezli kmotři, ale bývalí bezvýznamní členové ODS a TOP 09

Praha
Aktualizováno

Šéf ANO Andrej Babiš v reakci na tvrzení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který uvedl, že ANO v Praze infiltrují bývalí kmotři ODS a TOP 09, přiznal, že hnutí má v metropoli personální problémy. Nenalezli do něj však kmotři, ale někdejší bezvýznamní členové ODS a TOP 09. Sobotka ANO osočil v souvislosti s volbou bývalé sociální demokratky Radmily Kleslové do čela pražské organizace ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Babiš přiznal, že pražská organizace má personální problémy. „Je pravda, že v hlavním městě se stali členy našeho hnutí někteří příznivci Jana Bürgermeistera a Pavla Béma za řízení bývalé pražské předsedkyně Soni Tománkové. Tím, že jsme demokratické hnutí, tak do toho centrála nezasahovala, ale teď se z toho stal problém, který budeme řešit,“ řekl Právu Babiš.

Sobotkův špílec si ale líbit nenechal. „Ti lidé, kteří k nám nalezli, jsou jen bývalí bezvýznamní členové ODS a TOP 09, to nejsou žádní kmotři. Ti skuteční kmotři, kteří finančně zatížili Prahu a byli jedna parta s Bémem, jsou teď za ČSSD náměstci na školství jako pan Hulinský nebo kandidují za soc. dem. do europarlamentu jako pan Poche,“ doplnil Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hulinský

Podle lídra ANO je také zábavné, že se Sobotka pouští do Kleslové. „Hned po volbách mně volali lidé z ústředního výkonného výboru strany, abych podpořil Michala Haška. Jediná paní Kleslová lobbovala za pana Sobotku,“ prozradil Babiš.

Sobotka věští rozpad ANO

„Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09 spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta,“ uvedl v pondělí na adresu svého koaličního partnera Sobotka.

Až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké
předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Kleslová podle Jaromíra Hasoně z tiskového oddělení hnutí ANO své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později.

„V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké,“ sdělil také Sobotka, podle něhož dvojí členství není u sociální demokracie možné.

Údajná spolupracovnice komunistické rozvědky

Kleslová byla podle médií do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová se ale hájí podobně jako šéf ANO Andrej Babiš tím, že byla v evidenci rozvědky vedena nevědomě.

Po roce 1990 Kleslová mimo jiné zasedala v dozorčích radách významných podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade nebo Benzina. Byla i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová uvedla, že Kleslová odmítá pravdivost toho, co se o ní píše v médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám