Hlavní obsah

Kremlík náměstek nebude a ministerstva se slučovat nebudou, rozčílil se Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Premiér Andrej Babiš uvedl v pátek ráno vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) do funkce ministra dopravy. Havlíček v čele resortu vystřídal Vladimíra Kremlíka (za ANO), který skončil kvůli předražené zakázce na informační systém na elektronické dálniční známky. Babiš odmítl informace, že by se měl stát Kremlík náměstkem.

Záznam: TK nového ministra dopravy HavlíčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Kremlík nebude náměstek ani politický náměstek,“ řekl Babiš s tím, že nic takového netvrdil, pouze prý reagoval na informace, které kolovaly mezi novináři.

S informací, že bude Kremlík náměstkem, přišel ve čtvrtek večer deník MF Dnes. „Budu s ním v následujících dnech jednat a předávat si práci. Korektně musím říct, že spolupracuje dobře. Jaký bude jeho další status na ministerstvu dopravy, je v tuto chvíli předčasná otázka,” reagoval na tiskové konferenci na otázku po Kremlíkově budoucnosti Havlíček.

Odvolaný Kremlík bude dělat na ministerstvu dopravy náměstka, řekl Babiš

Domácí

Babiš na tiskové konferenci popřel i spekulace, že by se měl sloučit resort průmyslu s resortem dopravy.

Babiš: Havlíček to zvládne

„Žádná ministerstva se nebudou slučovat,“ uvedl Babiš, podle něhož to není možné a není to ani v plánu. Něco podobného by prý bylo myslitelné jen ve většinovém systému.

Premiér však počítá s tím, že Havlíček povede obě ministerstva trvale až do konce funkčního období. Podle Babišova přesvědčení to Havlíček zvládne, neboť obě ministerstva disponují fondy a institucemi, které jsou řízeny managementy. „Je to o nastavení systému,“ tvrdí premiér.

Organizátoři hackathonu v pondělí nabídnou státu e-shop zdarma

Ekonomika

Havlíček řekl, že nepřišel na ministerstvo dopravy poučovat, ale pomáhat. Problematická zakázka na elektronické dálniční známky, kvůli níž skončil ministr Kremlík, byla bez penále ukončena a bude vypsána nová a jednodušší.

„Máme propočteno, že by se to zvládnout dalo,” uvedl s poukazem na termíny.

Struktura ministerstva se změní

Po svém nástupu chce Havlíček změnit a zjednodušit strukturu ministerstva. Noví sekční náměstci budou vybráni ve výběrových řízeních.

Za priority označil výstavbu dálnic a silnic i železničních tratí. Otevřít by se letos mělo 75 kilometrů silnic a dálnic a 49 kilometrů železničních tratí.

Konec Kremlíka ve funkci oznámil Babiš v pondělí. Důvodem byla předražená zakázka na e-shop pro elektronické dálniční známky za 400 milionů korun, kterou Kremlík obhajoval.

Podle Babiše udělal Kremlík chybu, že uvěřil svým podřízeným.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiéra Babiše a svého nástupce Karla Havlíčka vítá před ministerstvem dopravy odvolaný Vladimír Kremlík.

Anketa

Lze podle vás plnohodnotně řídit zároveň ministerstvo průmyslu a dopravy?
Ano
27,2 %
Ne
72,8 %
Celkem hlasovalo 6234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám