Hlavní obsah

Babiš se zastal Faltýnka: Není podezřelý a žádná kauza není

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se zastal svého prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka. Žádná kauza Faltýnek v souvislosti se zakázkou na výběr mýtného podle něj není. Právu uvedl, že podle něj je podezřelý šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a firma Kapsch, nikoliv Faltýnek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš

Článek

„Z korupce jsou podezřelí Petr Rafaj (šéf ÚHOS) a šéf firmy Kapsch, určitě ne Faltýnek. Z dostupných informací vím, že Faltýnek v celé věci figuruje jako svědek,” napsal Babiš ve středu Novinkám.

Ve středu dopoledne také pro server Idnes řekl, že média se snaží vytvářet obraz, že existuje nějaká kauza Faltýnek, ale žádná podle něj neexistuje.

Zároveň ale dodal, že pokud by Faltýnek porušil protikorupční principy, tak musí z hnutí odejít. „Platí, že hnutí ANO vzniklo jako protikorupční hnutí, a kdokoliv poruší tyto principy, musí z hnutí odejít,” napsal Novinkám Babiš.

Citace z příkazu k domovní prohlídce u Jaroslava Faltýnka
„Ve svém návrhu státní zástupce odůvodnil neodkladnost provedení domovní prohlídky (u Faltýnka) tím, že tento úkon vzhledem k nebezpečí zmaření, zničení či ztráty důkazu nesnese z hlediska účelu trestního řízení odkladu na dobu, než bude zahájeno trestní stíhání.“
„Zcela zjevně v současné době v dané trestní věci tudíž existuje nebezpečí, že by při (případném) podání žádosti o vydání poslance Faltýnka k trestnímu stíhání mohlo dojít ke zničení, ukrytí, případně ke změně obsahu výše zmíněných důkazních prostředků, přičemž uvedené důkazy mohou vést k usvědčení pachatele či pachatelů závažné úmyslné trestné činnosti.“

Jaroslav Faltýnek v úterý ke kauze, v níž se měl podle informací Práva zapojit do věcí kolem zakázky na výběr mýtného a tajně se sejít s ředitelem Kapsche Karlem Feixem i s předsedou antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petrem Rafajem, uvedl, že tak učinil v červnu 2015 poté, co tehdejší premiér Bohuslav Sobotka hrozil odvoláním ministra dopravy Dana Ťoka, pokud věc nevyřeší.

„V Poslanecké sněmovně v kanceláři tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky v červnu 2015 probíhala koaliční rada tří koaličních partnerů, kteří řešili mýto, a tam tehdy Sobotka vyzval Ťoka, aby dořešil nevýhodnou smlouvu pro český stát se smlouvou Kapsch, a pokud se tak nestane a nedořeší tuto nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch, tak ho pan premiér odvolá,” vysvětloval Faltýnek.

Babiš: Faltýnek měl dopravu na starosti

Andrej Babiš následně Novinkám sdělil, že Faltýnek měl v hnutí ANO problematiku dopravy na starosti, ale na zmíněné červnové schůzce z roku 2015 nebyl.

„Pan Faltýnek měl politicky v hnutí ANO téma dopravy na starosti a na koaličních radách za nás s ministrem Ťokem vystupoval právě on,” dodal pro Novinky Babiš. Na dotaz, zda v celé kauze hrál nějakou roli on, premiér neodpověděl.

Řadu otázek do celé věci ale vnáší informace, že podle příkazu k domovní prohlídce, který má Právo k dispozici, policii zajímají schůzky Faltýnka z podzimu 2017, což je dva roky poté, co Sobotka tento problém s Ťokem řešil.

Zároveň sám ministr dopravy Dan Ťok několikrát řekl, že ministerstvo Faltýnka jednáním nijak nepověřilo a on sám navíc podle svých slov o schůzkách ani nevěděl. Faltýnek se ale hájil slovy, že k jednání žádné pověření nepotřebuje.

„Hnutí ANO má pět let zodpovědnost za resort dopravy a v momentě, kdy premiér Bohuslav Sobotka říká našemu ministrovi, vyřeš ten problém do konce července, nebo tě odvolám, tak já nepotřebuji žádné pověření, abych ten problém začal řešit,” řekl Faltýnek na tiskové konferenci.

Celou věc by měl ve čtvrtek dopoledne předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek vysvětlovat ve Sněmovně

Kauza Faltýnek

O Faltýnka se podle informací Práva zajímá policie v souvislosti s podezřením na manipulaci zakázky na mýtný systém. Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a ve Faltýnkově bytě v Praze. Nikoho neobvinila.

Policie podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal.

Faltýnek od minulého týdne tvrdí, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Jeho cílem bylo prý vypsání tendru, aby Česko nemuselo řešit, co dál s mýtem. To ale nebylo jeho úkolem, uvedlo ministerstvo dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám