Hlavní obsah

Babiš se pustil do Číňanů: Hřib není můj podřízený, což asi obtížně chápou

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přestřelku mezi Pekingem a pražským magistrátem reagoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Novinkám napsal, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) není jeho podřízený, což v Číně možná obtížně chápou. Uvedl také, že Číňané mají stále co dohánět v obchodní bilanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Primátor Hřib není můj podřízený, což v Číně možná obtížně chápou. Pro vládu je důležitá zahraniční politika vlády, pro municipality platí jako pro každého svoboda slova. Žijeme v demokratické zemi,“ napsal Babiš Novinkám v SMS zprávě.

Premiér tak reagoval na spor Číny s vedením pražského magistrátu. Peking skrze své ministerstvo zahraničí do Prahy vzkázal, že primátor Hřib narušuje česko-čínské vztahy. Vzkaz doplnilo varování, že Česko tímto způsobem může „poškodit své vlastní zájmy”. Hřib se proti tomu ohradil. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) si kvůli výrokům zve na kobereček čínského velvyslance.

Babiš: Číňané mají co dohánět

„Stále platí můj názor, že v obchodní bilanci mají Číňané stále co dohánět a měli by více otevřít svůj trh našemu exportu,“ dodal premiér.

Babiš dlouhodobě kritizuje, že čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Například v dubnu premiér prohlásil, že je třeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu”.

Číny se naopak ve čtvrtek zastal Pražský hrad. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček uvedl, že vedení Prahy poškozuje vztahy s ČLR zcela záměrně a poškozuje tak zájmy České republiky.

Zeman jezdí do Číny rád, během svého prvního a druhého prezidentského mandátu tam už byl pětkrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám