Hlavní obsah

Babiš se při rozhodování o biopalivech zdržel hlasování, i když měl souhlas ministerstva

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se při klíčovém hlasování o prodloužení daňové podpory biopaliv zdržel hlasování, přestože jeho vlastní ministerstvo vydalo k pozměňovacímu návrhu doporučující stanovisko. Upozornil na to první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl zpravodajem tohoto zákona.

Souhlasné stanovisko ministerstva financí ke zrušení daňové podpory biopaliv

Článek

„Ministr financí tvrdil na tiskové konferenci, že k návrhu poslance Karla Raise (ANO) na ukončení daňové podpory biopaliv měl od svého ministerstva neutrální stanovisko. Obhajoval tak skutečnost, že se zdržel hlasování a v rozporu se svým veřejným slibem tento návrh nepodpořil. Asi si neuvědomil, že stanoviska ministerstva k pozměňovacím návrhům dostává i zpravodaj zákona, v tomto případě já,“ upozornil Kalousek.

Tuto skutečnost doložil stanoviskem resortu financí, který mají Novinky k dispozici. U pozměňovacího návrhu poslance Raise stojí skutečně souhlasné stanovisko ministerstva financí.

Kdo tady lže? Ptá se Kalousek

„Ministerstvo financí za stávajících podmínek souhlasí s předloženým pozměňovacím návrhem, který ruší daňové zvýhodnění biopaliv a zároveň odstraňuje tvrdost vůči oprávněným příjemcům pro opakované přijímání vybraných výrobků,“ píše se v textu.

„Mohu pouze lakonicky konstatovat, že ministerstvo financí mělo k návrhu poslance Raise souhlasné stanovisko. Stejně souhlasné stanovisko vyjádřila za ministerstvo financí před všemi členy rozpočtového výboru náměstkyně Simona Hornochová. Kdo tady prosím lže?“ dodal Kalousek.

Vyjádření ministra Babiše se zatím sehnat nepodařilo.

Kalousek kritizuje, že vládní poslanci ve středu odmítli Raisův návrh, který by ukončil daňovou podporu biopaliv. Jedná se podle něj o podvod, neboť dříve avizovali, že budou hlasovat pro. Trvá na tom, že díky tomu přiteče Babišovu Agrofertu pět miliard korun. Babiš to pokládá za lež.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám