Hlavní obsah

Babiš se opět bude soudit kvůli své evidenci u StB

• Aktualizováno

Premiér v demisi a lídr ANO Andrej Babiš podal u slovenského nejvyššího soudu dovolání proti pravomocnému verdiktu Krajského soudu v Bratislavě, který v lednu odmítl jeho žalobu, že byl coby agent Státní bezpečnosti (StB) evidován neoprávněně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

O podání dovolání informovala ve středu slovenská média s odkazem na vyjádření advokátní kanceláře Agner & partners, která Babiše ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) zastupuje.

Babiš je ve svazcích veden jako agent s krycím jménem Bureš. Tím se podle ústavu stal v roce 1981, už od předchozího roku byl důvěrníkem. Spolupráce měla skončit v roce 1985, kdy byl Babiš vyslán společností Petrimex do Maroka.

Babiš tvrdí, že byl ve svazcích komunistické StB veden neoprávněně. Žalobu proti ÚPN podal v roce 2012. Zprvu se vše vyvíjelo v jeho prospěch, v říjnu 2017 však slovenský ústavní soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně. [celá zpráva]

Jiný názor soudců?

Bratislavský soud pak v lednu Babišovu žalobu na údajně neoprávněnou evidenci zamítl. Učinil tak v souladu s verdiktem ústavního soudu, který mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou ve sporu neměl být slovenský Ústav paměti národa. Babiš přesto dál trvá na svém. Uvedl, že se hodlá soudit celý život.

Spor se nyní dostane před Nejvyšší soud Slovenské republiky, jehož soudci mají podle advokátní kanceláře odlišný názor než soudci ústavního soudu.

„Nejvyšší soud ve své dlouholeté praxi ustálil, že žaloby na ochranu osobnosti před neoprávněnou evidencí ve svazcích bývalé StB mají směřovat proti ÚPN,“ tvrdí Agner & partners.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám