Hlavní obsah

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl stát až 160 miliard

Praha
Aktualizováno

Ve Strakově akademii zasedl stálý výbor pro výstavbu jaderných zdrojů. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání oznámil, že dodavatel nového jaderného bloku v Dukovanech by měl být vybrán do konce roku 2022. Blok by měl být dokončen v roce 2036. Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše by mohl blok stát 140 až 160 miliard.

Záznam: TK premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka Video: ČTK

 
Článek

„Je jasné, že máme zpoždění, měli jsme to realizovat dávno,” prohlásil Babiš s tím, že vláda by měla o dodavateli rozhodnout do konce roku 2022.

Teoreticky by tak o dodavateli mohl rozhodnout kabinet, který vzejde ze sněmovních voleb v roce 2021. „Investice by měla být dokončena v roce 2036,” dodal Babiš.

„Vlivem dekarbonizace je budování dalšího bloku u nás nezbytná záležitost,” doplnil ministr průmyslu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Parlamentní strany se prý shodnou

Podle premiéra je nejdůležitější uzavřít smlouvu mezi státem a společností ČEZ. „Je důležité, jaká práva a povinnosti bude mít stát a ČEZ,” řekl Babiš.

Ředitel ČEZ Daniel Beneš odhadl cenu nového bloku řádově mezi 140 až 160 miliardami korun. Finální částka podle něj vzejde z tendru, který bude ukončen v roce 2022.

Středečního jednání se účastnili i zástupci všech parlamentních stran. „Jsme strašně rádi, že všechny parlamentní strany na to mají stejný názor. Jediná alternativa a jediná správná cesta je pro nás jádro - v tomhle směru by legislativa neměla být problém,” uvedl premiér.

To, že se má jádro stát v příštích desetiletích v České republice hlavním zdrojem elektrické energie, schválila už na jaře 2015 vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).  Kromě Dukovan má vzniknout jeden blok i v Temelíně. Plán počítá s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Podle Babiše je třeba dostavět jaderné bloky i za cenu porušení evropského práva

Domácí

O stavbu jaderných bloků v ČR se zajímá šest společností. Ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, americká společnost Westinghouse a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologičtí aktivisté, plány také narážejí i u menšinových akcionářů energetické společnosti ČEZ - řada z nich odmítá, aby stavbu zajistila její dceřiná firma.

„Máme velkou starost o naši planetu, akorát ti demonstranti za námi nechtějí přijít, nevím proč,” řekl k tomu ve středu Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám