Hlavní obsah

Babiš: s aktivitami Grosse nemám nic společného

Právo, (rav)

Podnikatel a majitel největšího českého holdingu Agrofert Andrej Babiš odmítl jakékoli spojení své osoby i své firmy s obchodními aktivitami někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Totéž prý platí o Babišově podřízeném Josefu Mrázovi.

Článek

Reagoval tak na informace týdeníku Respekt, který v pondělí uvedl, že tajemným pomocníkem Grosse při jeho nákupu mnohamiliónového balíku akcií společnosti Moravia Energo jsou lidé z okolí miliardáře Babiše a klíčovým člověkem je prý nynější ředitel pro interní audit Babišova Agrofertu Josef Mráz.

Ten je podle Respektu od roku 2004 členem dozorčí rady společnosti Key Investment, jejíž slovenská pobočka Grossovi údajně půjčila 13 miliónů korun na jeho akciový obchod.

"Já jsem ani nevěděl, že Mráz v něčem sedí, on je u nás pár měsíců," řekl k tomu Právu Babiš. Babiš i Mráz prý proto zvažují trestní oznámení na autora textu. "Jako člen dozorčí rady Key Investment jsem nikdy nemohl ani nesměl činit žádné pokyny. Dozorčí rada se ani nezabývala operacemi s akciemi Moravia Energo a také to činit nemohla, protože medializovaná transakce nebyla záležitostí Key Investment, nýbrž sesterské společnosti na Slovensku, v jejíž orgánech jsem nikdy nepůsobil," sdělil Právu Mráz.

Pro Babiše prý navíc pracuje až od 1. března letošního roku, a nikoli dekádu, jak píše Respekt. "V roce 2002 jsem byl pouze šest měsíců zaměstnán ve firmě AGF Trading (dceřiná společnost Agrofertu, pozn. red.), ale pro odlišné názory na další směřování společnosti jsem odešel. V období mezi roky 2002 a 2007, kdy jsem se stal členem dozorčí rady Key Investment, jsem s Babišem ani jeho firmami nebyl v žádném kontaktu," upřesnil Mráz s tím, že nyní se raději rozhodl ukončit své členství v dozorčí radě společnosti Key Investment.

Reklama

Výběr článků

Načítám