Hlavní obsah

Babiš provedl čistku v karlovarském Thermalu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova personální zemětřesení, pár desítek hodin po skončení Mezinárodního filmového festivalu, provedlo Babišovo ministerstvo financí (MF) ve státní obchodní společnosti Thermal - F, která v Karlových Varech provozuje stejnojmenný hotel, epicentrum festivalového dění.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský Thermal

Článek

Po zhruba pěti letech byl v úterý odvolán z funkce generální ředitel Josef Pavel (ODS), někdejší karlovarský primátor, který poté vedl jako hejtman kraj ve dvou funkčních obdobích.

„Důvodem je nespokojenost akcionáře s hospodářskými výsledky společnosti v posledních letech. Generálním ředitelem byl jmenován místopředseda nového představenstva Daniel Křováček, dlouholetý manažer v oblasti hotelnictví a cestovního ruchu,“ uvedl mluvčí MF Radek Ležatka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pavla se Právu v úterý nepodařilo kontaktovat, ale zastal se jej jeho politický konkurent, karlovarský krajský předseda TOP 09 Petr Zahradníček, který byl odvolán z funkce člena představenstva Thermalu. „Považuji to za prasárnu,“ uvedl Zahradníček.

Pavel minulý týden totiž veřejnost informoval o kladném hospodaření Thermalu v loňském roce, vyčísleném ziskem 7,4 miliónu korun po zdanění. Hotelu měly navíc vloni meziročně narůst tržby o 12,6 miliónu korun, tedy o 6,5 procenta.

Místo členů ODS odborníci z ANO

Ministerstvo Andreje Babiše (ANO) rozpustilo šestičlenné představenstvo i devítičlennou dozorčí radu společnosti a snížilo jejich počet na tři členy již na konci června.

Ze statutárních orgánů přitom zmizeli kromě Zahradníčka i karlovarský krajský předseda ODS Jiří Vaněček z představenstva a z dozorčí rady třeba Antonín Vlk, vlivný člen karlovarské ODS a ředitel sklárny Moser.

V seznamu nově zvolených členů obou orgánů se objevili místo nich dva členové hnutí ANO, včetně karlovarského krajského předsedy a poslance Romana Procházky v dozorčí radě.

Členy hnutí ANO ministerstvo podle Ležatky jmenovalo do orgánů Thermalu ve snaze provádět nezbytnou kontrolu hospodaření s majetkem státu. „Všichni jsou zkušení manažeři. Novým předsedou dozorčí rady byl zvolen Josef Petřík, dlouholetý pracovník ministerstva financí. Ten není členem žádné politické strany,“ řekl Ležatka.

Prodej hotelu se komplikuje

Ležatka dále uvedl, že z dlouhodobého hlediska MF nemá zájem držet Thermal v majetku státu, ale případný prodej hotelu komplikuje spor o jeho vlastnictví.

„Podle informací, které máme k dispozici, stále probíhá právní spor, tudíž se v současnosti prodej nepřipravuje,“ uvedl Ležatka s tím, že žalobcem o vlastnictví hotelu Thermal je firma X & R.

„Přestože žaloba byla podána již 1. března 2013, doposud nebylo ve věci nařízeno jakékoli jednání,“ dodal Ležatka.

Thermal je střediskem karlovarského filmového festivalu. Pár dní před začátkem jeho letošního ročníku uzavřelo vedení festivalu pětiletou smlouvu se stejně dlouhou opcí o dalším pořádání promítání a doprovodných festivalových akcí právě v tomto hotelu se šesti kinosály.

Reklama

Výběr článků

Načítám