Hlavní obsah

Babiš při interpelacích odpovídal, na co se ho nikdo neptal. Pirát ho vypnul

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Čtvrteční interpelace na premiéra Andreje Babiše (ANO) připomínaly spíš grotesku než důstojnou parlamentní diskuzi. Poslanci se předsedy vlády ptali na přijetí Istanbulské úmluvy a dotační tituly na mateřské a základní školy, Babiš si ale odpovídal, na co chtěl. Evidentně mu nedá spát audit Evropské komise o jeho střetu zájmů.

Andrej Babiš na interpelacíchVideo: psp.cz/Novinky

 
Článek

Poslankyni Zuzanu Majerovou Zahradníkovou (Trikolóra) například zajímalo, jestli chce premiér ratifikovat Istanbulskou úmluvu. „Prosím vás, dneska byla schůze o střetu zájmů nějakého Babiše. Babiš nemá žádný střet zájmů a nic se nebude vracet,“ začal svou odpověď premiér, ač se ho nikdo na audit neptal.

Babiš vypadl na tiskovce z role: Vláďa řekl, ať sem jdu. Teď už musím jít, volá mi prezident

Domácí

Vrátil se tak k dopolednímu jednání, kdy poslanci audit řešili. Babiš v té době ve Sněmovně chyběl, podle svých slov pracoval na Úřadu vlády. Tak si to vynahradil během interpelací.

„Média stále lžou a opakují, že se bude něco vracet,“ trval na svém Babiš. Dále mluvil o tom, že Piráti chtěli nejprve audit zveřejnit, ale nakonec tak neučinili. Zkritizoval poslance, že během dopoledne nepustili ke slovu ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO).

Foto: psp.cz

Andrej Babiš

Řídící schůze Vojtěch Pikal (Piráti) Babiše čtyřikrát napomenul, aby odpovídal na otázku o Istanbulské úmluvě. Babiš si i tak říkal, co chtěl. Pikal mu proto odebral slovo a mikrofon mu vypnul. Premiér i přesto dál mluvil, i když nebyl slyšet.

Čižinský a odpadkové koše

Úplně na jiné téma odpovídal Babiš i během druhé interpelace, kterou položila poslankyně Věra Kovářová (STAN), která se ptala na peníze pro mateřské a základní školy.

Poslanci grilovali Babiše, ten byl přes ulici na Úřadu vlády

Domácí

„K tomu střetu zájmů prosím vás. To je ta vaše demokracie? Opozice svolá schůzi, a nedá ministryni slovo? Proč jste ji nenechali mluvit?“ tázal se premiér. Pikal ho znovu napomenul, ať mluví k věci.

„Hlavně Piráti, to je ta naše nová transparentní síla a na magistrátu místo toho, abyste řešili ty odpadkové koše, tak se stále dohadujete, řešíte střet zájmů a poučuje vás i Čižinský (Jan Čižinský - poslanec a předseda Prahy sobě),“ jel si stále svou premiér.

„Pane premiére, předmětem interpelace není ani Čižinský, ani odpadkové koše,“ upozornil premiéra Pikal. Poté Babiš začal mluvit k tématu, i tak ale Kovářovou jeho odpověď neuspokojila.

Babiš: Už jsem se vyléčil

„Zapomněl jste si vzít homeopatika na křivdu, když tady opakujete samé lži,“ glosovala Kovářová s narážkou na Babišův známý výrok o tom, že bere homeopatika.

„Homeopatika na křivdu už neberu, už jsem absolutně v pohodě. Už jsem se vyléčil,“ opáčil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám