Hlavní obsah

Babiš potopil Vondráčka. Ve vedení nové Sněmovny nebude

• Aktualizováno

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má za to, že stávající předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nebude kandidátem hnutí do vedení dolní komory. Babiš to v úterý řekl v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (vlevo) a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Článek

„Myslím, že nebude, nebylo by to dobré,” odpověděl Babiš na dotaz, zda ANO nominuje Vondráčka coby svého kandidáta do vedení Sněmovny.

„Tam neměl chodit, tam neměl co dělat,” řekl v úterý Babiš k Vondráčkově návštěvě prezidenta minulý týden v Ústřední vojenské nemocnici. Vondráčka k hlavě státu dovedl kancléř Vratislav Mynář bez vědomí lékařů.

„Hrál tam nějakou roli, která byla úplně zbytečná,” dodal Babiš k Vondráčkovu počínání, které již dřív kritizoval. „Musí nám to dnes na klubu vysvětlit,” dodal Babiš pro Novinky.

Babiš plísní Vondráčka: Návštěva u Zemana byla velká chyba

Domácí

„Nemuseli u toho dělat takové divadlo,” řekl k počínání kancléře, kterého v úterý vyzval k rezignaci, a nastínil, že je připraven jej případně odvolat.

Babiš: Ať Mynář okamžitě skončí a Nejedlému seberte diplomatický pas

Domácí

Babiš naznačil, že v současné době není třeba aktivovat článek 66, na jehož základě se může parlament usnést, že není schopen výkonu úřadu. Prezident je podle něj v nemocnici krátce, léčí se a jeho role není na stole.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Role prezidenta podle něj bude třeba až za šest týdnů. „Pokud je pan prezident devět dní v nemocnici, léčí se a není jeho role teď na stole, tak bysme měli počkat,” uvedl Babiš.

Lékaři ÚVN podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) konstatovali, že možnost návratu prezidenta k pracovním povinnostem je v následujících týdnech krajně nejistá, stejně jako dlouhodobá prognóza zdravotního stavu.

Shrnutí dopisu ÚVN Vystrčilovi ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana
Sdělení první: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
Sdělení druhé: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná.
Sdělení třetí: S názorem, stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice Praha na zdravotní stav prezidenta republiky byl ve středu 13. října, brzy dopoledne, seznámen inženýr Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám