Hlavní obsah

Babiš od vládní čtvrti v Letňanech couvnout nehodlá

Právo, trj
Praha

Ačkoli se premiér Andrej Babiš (ANO) neshodne s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (piráti) na představě vládního městečka na poli v Letňanech, couvnout od ní nehodlá. Oslovil pražské zastupitele a zaměří se na pražské zdravotnictví, aby ukázal, že nemocnice v Letňanech potřeba není.

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Vyplynulo to z premiérova vyjádření na úterní konferenci věnované zahraničním zkušenostem s administrativními komplexy. Babiš řekl, že poté, co se neshodli s Hřibem, adresoval dopis všem zastupitelům. „Nevím, jestli pan primátor vlastní celou Prahu. Jsou tam i zastupitelé a další lidi, nechť to veřejnost vyhodnotí,“ řekl Babiš.

Hřib trvá na tom, aby stát postavil vnější okruh Prahy, podílel se na vnitřním městském okruhu a investoval v Letňanech asi 8,5 miliardy korun do nové nemocnice pro sever Prahy. Oproti tomu Babiš přišel s představou traumacentra za pět miliard. Připustil, že se jedná o projekt z roku 2009. Hřib totiž uvedl, že se jedná o jakýsi projekt ze šuplíku.

Hřib: Tady nejsme v holdingu, Babiš není zvyklý na nesouhlas

Domácí

Babiš ale trvá na tom, že Praha žádnou novou nemocnici nepotřebuje. Projekt traumacentra hodlá detailněji představit dnes. V pátek pak zavítá do Thomayerovy nemocnice v Krči, aby demonstroval úroveň pražského zdravotnictví.

Dávno prý nebude v politice

Letňanský projekt by se podle Babiše státu rentoval, nemusel by totiž platit nájemné za některé úřady v centru. Navíc by některé objekty mohl prodat a výnos investovat do čtvrti pro 10 tisíc úředníků. „Není to o mně. Pokud by to nastalo, než se to všechno zpapíruje a nakreslí, potrvá to deset let, a to já určitě dávno v politice nebudu,“ argumentoval Babiš.

Úřednická čtvrť v Letňanech je Babišův marketingový projekt, míní Čižinský

Domácí

Hřibovi premiér přitakal v kritice neschopnosti realizovat projekty s partnerstvím veřejného a soukromého sektoru (PPP). Právě dokončení městského okruhu v Praze by podle Babiše mohlo být PPP projektem. „My potřebujeme kombinaci zdrojů,“ konstatoval.

Stát by podle šéfky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřiny Arajmu do Letňan přesunul tři ministerstva – pro místní rozvoj ze Staroměstského náměstí, kultury z Kampy a životního prostředí z Vršovic – a řadu podřízených institucí. Například pobočku finančního ředitelství v žižkovské Orebitské ulici by Babiš přestavěl na byty.

Zaorálek odmítá plán na vytvoření vládní čtvrti v Letňanech

Domácí

„V Letňanech se plánuje výstavba bytů v řádu desítek tisíc. Pokud bychom tam postavili komplex, vytvoříme město krátkých vzdáleností,“ řekla Arajmu s tím, že kdyby se úřady přestěhovaly do Letňan, stát by ušetřil.

Jediná parcela

Babiš také odmítl možnost umístit vládní čtvrť k nádraží Holešovice, s čímž počítá městská územní studie pro transformační území Bubny-Zátory. Podle něho totéž navrhovala Hřibova předchůdkyně Adriana Krnáčová (ANO), u holešovického nádraží je ale složitá struktura vlastníků.

Zato v Letňanech část pozemků patří ministerstvu financí, stát by se podle Babiše mohl domluvit s provozovatelem letňanského veletržního areálu a se zdejším místostarostou Pavlem Sehnalem (ANO). Potřeboval by pak už jen získat parcelu za asi 458 milionů korun, jejímž majitelem je Praha.

Sehnal tvrdí, že by věděl v Letňanech o vhodnějším pozemku. Minulý týden představil koncepční studii, v níž se počítá i se stavbou soukromé nemocnice nebo bytů.

Hřib po neúspěšném jednání s Babišem na Twitteru oznámil, že Praha může využít své pozemky v Letňanech „k řešení bytové krize“. Praha by si podle něho zasloužila jiný přístup premiéra, když tvoří čtvrtinu hrubého domácího produktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Neústupný Hřib působí na Babiše traumaticky

Premiér Andrej Babiš (ANO) hodlá pokračovat v přípravách na vybudování úřednické čtvrti v Letňanech. Nechce však již jednat s primátorem Zdeňkem Hřibem...

Výběr článků

Načítám