Hlavní obsah

Babiš o brexitu: Nejistota je nepříjemná, Evropa ale musí počkat

Právo, Novinky, ada, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jak se bude dál vyvíjet situace po úterním hlasování v britském parlamentu, při němž neprošel návrh dohody o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, je nyní podle premiéra Andreje Babiše (ANO) výhradně v rukách této země. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je přesvědčen, že řešení současné situace se najde.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Jsme připraveni na všechny alternativy, ale nejistota je nepříjemná,“ řekl premiér novinářům během své cesty v Bangkoku. Podle něj musí EU vyčkat, jaký další postup Britové zvolí.

„Jestli paní premiérka Mayová ustojí hlasování o důvěře, pak by měla do pondělí navrhnout nějaký další postup, plán B,“ uvedl Babiš s tím, že ačkoli v úterý zaznamenala největší prohru v historii britského parlamentu, v tomto případě se předpokládá, že by mohla uspět. „Evropa musí čekat, nemůžeme dělat vůbec nic,“ dodal.

Češi žijící ve Spojeném království žijí podle něj v nejistotě.

Babiš vyjádřil naději, že britští poslanci se zachovají odpovědně a nakonec se dospěje k nějaké jasné dohodě. „Divoký brexit by znamenal chaos,“ popsal situaci.

Premiér zopakoval, že vláda připravila zákon o brexitu, který má upravit vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že by Británie vystoupila z EU bez dohody. Na stole už ho mají poslanci.

Podle premiéra by se měla po volbách změnit i EU. „Pokud má fungovat, musíme se vrátit k podstatě,“ řekl. V evropském parlamentu by měli zasednout lidé z reálného života a nikoli profesionální politici.

Řešení se najde, věří Petříček

Podle předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka je ČR připravena na všechny alternativy včetně odchodu Velké Británie bez dohody.

„Ve čtvrtek jednám se zástupci parlamentních stran, jak včas přijmout zákon, který by řešil postavení britských občanů v ČR,” uvedl Hamáček s tím, že je důležité zajistit co nejvýhodnější podmínky pro české občany v Británii.

Hamáčkův stranický kolega a ministr zahraničí Petříček má za to, že i přes současný vývoj se podaří najít řešení. Dohoda o brexitu byla podle něj tím nejméně špatným.

„Míč je nyní na britské straně, která musí říci, co dál. Česko je připravené na všechny scénáře,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám