Hlavní obsah

Babiš: Nerozumím našim, že chtějí jednat s topkou

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Předseda ANO ve středu poměrně překvapivě nevyloučil, že by jeho hnutí mohlo po rozpadu koalice na pražském magistrátu jednat i s TOP 09. V rozhovoru pro Právo pak Andrej Babiš vysvětluje, že rozhodnutí svých spolustraníků v hlavním městě nerozumí. Bude se ale snažit zabránit rozpadu zastupitelského klubu ANO v metropoli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Co říkáte na to, že se rozpadla koalice v Praze?

Sociální demokracie jednostranně vypověděla koalici, ne ANO. To mě překvapilo. Nevím, jestli se vyčerpaly všechny možnosti. Původně jsem si myslel, že budeme hledat řešení s Trojkoalicí, ve které jsou tři strany. Nevím, jestli jedna z nich by šla nahradit jinou stranou.

A mohla? Jaká strana jakou?

To není otázka na mě, ale na naše vyjednávače. Podle toho, co udělala soc. dem., to ale spíš vypadá, jako by šlo o přípravu na nějaké jiné řešení.

Říkáte, že soc. dem. chce ANO vystrčit z vedení Prahy?

Nevím, je to divné. Vyloučit se to nedá. Všechny tradiční strany tam jsou dlouho, zástupci ODS, soc. dem. a TOP 09 se dobře znají.

To jsme zažili i na jiných radnicích – třeba v Brně koaliční lidovci brání tomu, abychom odvolali našeho radního Kratochvíla, který se choval klientelisticky. Co je jim do toho, když k jeho vyloučení z ANO jsme měli pádné důvody?

Odmítal jste pražskou koalici s TOP 09, ve středu jste nevyloučil, že může vzniknout. Navíc zastupitelský klub ANO schválil usnesení, že bude jednat se všemi stranami.

Já o Praze nerozhoduji, rozhoduje zastupitelský klub a vedení pražského ANO. Máme nezávislý klub, jsme demokratické hnutí, které rozhoduje demokraticky.

Nerozumím ale tomu, jak naše hnutí může s TOP 09 jednat, když pan Novotný (šéf zastupitelů TOP 09) řekne, že si nejdřív počká na rozpad zastupitelského klubu ANO.

Rozumím tomu, že tradiční politici jsou splachovací, za každou cenu dělají kšefty a snaží se být u moci. Proto se taky snaží změnit koalici v Praze.

Myslíte si, že klubu nehrozí rozpad, když je rozdělený mezi lidi blízké bývalé šéfce pražské buňky Radmile Klesové a ty, kteří mají blíž k primátorce Adrianě Krnáčové?

Praha je problém, ale udělám vše, abychom zůstali pohromadě. Kdyby se klub rozdělil, tak by to bylo špatně. Je pravda, že hnutí prochází očistou, že radikálně řešíme lidi, kteří za nás byli zvoleni, a pokud třeba v Hodoníně paní starostka nectila náš etický kodex, tak jsme ji vyměnili.

Není nic neobvyklého na tom, že lidé mají jiné názory, že se hádají. Vždyť jsme v systému, ve kterém operují tradiční strany, vytvořili 196 koalic. Nastudujte si, kolik se rozpadlo tradičních koalic. My jsme třeba v Karlovarském kraji vytvořili tři nové koalice. Takže já to nevidím tak tragicky.

Navrhl jste do čela pražského ANO Martina Stropnického. Co se stane, pokud ho v sobotu nezvolí?

Alespoň se ukáže, nakolik jsme demokratické hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám