Hlavní obsah

Babiš: Nemáme informace, že by Čína chystala kvůli Huawei odvetu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Nemáme informace, že by čínská strana chtěla přistoupit k odvetným opatřením, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po pátečním jednání vlády. Popřel tak slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že Čína chystá kvůli varování NÚKIB před firmami Huawei a ZTE odvetná opatření a jsou ohroženy investice za miliardy korun. Zeman také uvedl, že o tom někteří ministři vědí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Mluvili jsme o tom. Nemáme informace o tom, že by byl nějaký problém,“ řekl Babiš.

Jeden z ministrů měl podle Babiše schůzku, ze které mohlo vyplynout, že by mohly být problémy. Konkrétně ale nikoho nejmenoval.

„Ale oficiálně nemáme žádné stanovisko. Nemáme informaci, že by čínská strana chtěla přistoupit k odvetným opatřením,“ zdůraznil premiér.

Brabec nevyloučil ekonomické dopady

Podobně se pro Novinky vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Oficiálně žádnou takovou informaci nemám,“ napsal v sms zprávě.

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov prohlásil: „Podle informací, které mají někteří členové vlády, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření, a ta by měla zasáhnout několik oblastí.“ [celá zpráva]

S prezidentem někteří ministři souhlasí. Podle nich se čínská reakce dala čekat. Uvedl to například ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec, který nevyloučil ekonomické dopady.

Vláda nařídila analýzu rizik

Vláda debatu o Huawei vedla i v pondělí, se zástupci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jednala asi dvě hodiny. Uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru.

Zařízení Huawei kromě Úřadu vlády používá například ministerstvo průmyslu, ministerstvo zdravotnictví i spravedlnosti, ale také Správa Pražského hradu či Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ale i podniky v soukromém sektoru.

Ministr vnitra Hamáček upřesnil, že v rámci kritické infrastruktury státu se jedná zhruba o 50 systémů.

NÚKIB v polovině prosince upozornil, že používání softwaru a hardwaru společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní riziko, neboť obě firmy mohou být čínskému státu nápomocné při jeho zpravodajských aktivitách. Čínské firmy to odmítají.

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám