Hlavní obsah

Babiš k demonstracím: Václavák nesleduju, nevím, co se děje

Novinky, zpe
Praha

Úterní demonstrace nechaly premiéra Andreje Babiše (ANO) chladným. Zatímco na Václavském náměstí proti Babišovi protestují tisíce lidí, premiér se vrací z návštěvy Jihočeského kraje a demonstrace nesleduje.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nesleduju, nevím, co se děje. Jedu z Českých Budějovic do Prahy,“ napsal Babiš Novinkám na dotaz, co říká na dění na Václavském náměstí. Tisíce lidí tam demonstrují nejen proti šéfovi ANO, ale také chystané vládě za podpory komunistů i prezidentovi Miloši Zemanovi. Protestuje se také v dalších větších městech a obcích, v Olomouci a Plzni se sešlo asi 500 lidí, v Jihlavě přibližně 400, v Ostravě a Liberci zhruba 300. Protesty byly i na dalších místech.

Babiš uvedl, že neměl čas sledovat internetová média. „Měli jsme setkání s občany,“ vysvětloval. Vzápětí uvedl, že v protestech vidí mítink komunálních politiků a politiků kandidujících do Senátu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze s názvem Jednou provždy, namířená proti možné vládě Andreje Babiše s podporou komunistů

„Hilšer, Fischer, Pospíšil, Němcová, Rakušan, Výborný, Ferjenčík, Dienstbier atd. Takže demonstrace těch, co prohráli volby v kombinaci s těmi, co kandidují do Senátu a prohráli se Zemanem,“ dodal Babiš. Podotkl, že lidé přišli na mítink a mají právo vyjádřit svůj názor.

„Je to kampaň”

Premiér také prohlásil, že demonstrace mu nevadí. „Ti lidé jsou přesvědčení o svých názorech na základě tisíckrát opakovaných lží vybranými médii a novináři. Všechny tyto demonstrace jsou za přítomnosti vybraných politiků, kteří si tam dělají svoji kampaň,“ zdůraznil.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Demonstrace proti vládnutí Andreje Babiše s podporou komunistů se konala také v Brně

Demonstrace se konají den před tím, než Babiš na Pražském hradě podruhé složí premiérský slib. Jeho první kabinet v lednu nezískal důvěru, prezident Miloš Zeman ho jmenuje podruhé. Hnutí ANO domlouvá koalici s ČSSD a podporou komunistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám