Hlavní obsah

Babiš k absolutnímu špiclování řidičů: Bylo to tajné, ale je to lež, nesmysl

– Praha
Novinky, zpe

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) odmítají, že zakázka na systém na elektronické dálniční známky měla obsahovat sofistikovaný sledovací systém. Podle Babiše se jedná o lež.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček (vpravo)

Článek

„Je to lež, není to pravda. Je to nesmysl. Je pravda, že to bylo v tajném režimu. Ale žádný sofistikovaný sledovací systém to nebyl, je to nesmysl. Předpokládám, že se k tomu vyjádří i Bezpečnostní informační služba,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Podobně se vyjádřil i ministr dopravy Havlíček. „Je to fantasmagorie, nedává to smysl. Postupovalo se podle zákona a Bezpečnostní informační služby neměly jiné požadavky než to, co se děje běžně na letištích,“ uvedl.

Špiclování v autech mělo být absolutní. Stát chtěl fotit tváře celé posádky

Domácí

Dodal, že zpravodajské služby nechtěly nikoho špiclovat, ale pouze porovnávat espézetky, aby se ukázalo, jestli řidiči zaplatili za dálniční známku.

Obličeje celé posádky

Babiš s Havlíčkem reagovali na informace serveru Seznam Zprávy. Server uvedl, že vedle značek projíždějících automobilů a uchovávání informací o průjezdech vozů měl systém pořizovat dvojici dalších fotografií.

Snímky měly ukázat celou posádku automobilu a data měla být minimálně 24 hodin uchovávána pro případné potřeby bezpečnostních složek.

Reklama

Výběr článků

Načítám