Hlavní obsah

Babiš: Jsme politicky stabilní síla

• Aktualizováno
Novinky, val

Hnutí ANO v eurovolbách potvrdilo svůj náskok, který předeslaly nedávné průzkumy. Šéf hnutí Andrej Babiš nicméně neskrýval překvapení. „Bylo to pro nás psychologicky důležité, že jsme politicky stabilní síla, a strašně moc si toho považujeme,” prohlásil ve volebním štábu po vyhlášení výsledků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost po vyhlášení výsledků voleb hnutí ANO v sídle Agrofetu v Praze-Chodově.

Článek

„Bylo hezky a dle našich průzkumů, pokud by byla nízká účast, jako že byla, tak jsme čekali, že budeme až na třetím místě,” prohlásil Babiš.

Zároveň si ale neodpustil kritiku volebního systému: „Je škoda, že máme nešikovný volební systém, a navrhnu změnu zákona, aby se volilo jeden den. Volby stojí 500 miliónů a navrhnu, aby se volilo elektronicky.”

Po vyhlášení výsledků mimo jiné zopakoval i program, s nímž hnutí do voleb vstupovalo: „Pro ČR není jiná alternativa než EU, je to pro nás výhodné. Strany posílaly do parlamentu odložené politiky, naše strana poslala profesionály, budeme vědět, co naši europoslanci dělají, a budeme vědět, kdo je náš eurokomisař. 21 poslanců by mělo spolupracovat, jde o naše zájmy.”

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do evropského parlamentu

Jednička kandidátky hnutí Pavel Telička voličům poděkoval: „Výsledek je na jedné straně sympatický, potvrzuje ukotvení hnutí ANO na politické scéně, na druhé straně je evidentní, že malá účast zamávala s výsledky voleb,” uvedl. V České republice dorazilo k urnám pouze 18,2 procenta oprávněných voličů. Jde o historicky nejnižší účast.

„Hned zítra začnou neformální jednání v parlamentu,” dodal Telička. Předpokládá, že se hned v pondělí rozjedou jednání s evropskou frakcí ALDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám