Hlavní obsah

Babiš jednal s odbory, daňové výjimky budou zachovány

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v pondělí rozhodl po setkání s šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou zachovat daňové úlevy pro odboráře. Změnou neprojde ani zvýhodnění u režijních jízdenek a výsluh policistů a vojáků. Středula sdělil informaci novinářům po pondělní schůzi s Babišem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Uvedená daňová zvýhodnění rušila novela zákona o dani z příjmu, kterou vypracoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Novelu schválili poslanci již v roce 2011 s odloženou platností od roku 2015.

"Jsem spokojen. Sporná ustanovení budou ze zákona vypuštěna. Jedná se o pasáže přejaté z úpravy bývalého ministra Miroslava Kalouska. Jde o otázku režijních jízdenek, otázku odstupného u členů ozbrojených sil i otázku odborových příspěvků," uvedl Středula.

Podle něj se dále s ministrem bavili o zdanění osob samostatně výdělečně činných a otázce plateb DPH. Babiš podle Středuly odmítl návrh snížit obrat, na jehož základě je již podnikatel povinen platit daň z přidané hodnoty (DPH). Odboráři navrhovali 750 000 korun ročně, ministerstvo financí navrhuje jeden milión korun.

Zachované daňové úlevy
osvobození od daně za plnění poskytovaná ozbrojenými silami
osvobození od daně kázeňských odměn poskytovaných příslušníkům ozbrojených sil
odchodné u bezpečnostních sborů
možnost nepeněžního plnění zaměstnavatele zaměstnancům z fondu kulturních a sociálních potřeb
osvobození od daně u režijních jízdenek
osvobození do daně hodnoty přechodného ubytování u pracovní cesty poskytované jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem
daňový odpočet příspěvků odborům
daňový odpočet nákladů na zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělání

Debata se podle Středuly dotkla i zdanění firem. "Efektivní zdanění po využití odečitatelných položek je 12 procent při sazbě 19 procent. Na Slovensku je ten rozdíl jen dva procentní body," uvedl odborový předák. O konkrétních položkách se ovšem v pondělí nebavili.

Podle nynějšího znění návrhu novely daně z příjmu z dílny MF by stát měl mimo jiné zrušit lidem možnost odečíst si z daní roční příspěvek odborovým organizacím, který nyní činí až zhruba 3000 korun. Při odečtení nejvyššího příspěvku si mohou lidé snížit daně o 450 korun.

Návrh by znamenal mírné zvýšení daní asi pro 570 000 lidí, stát by tak ušetřil zhruba 60 miliónů korun ročně. Proti byli sociální demokraté i lidovci, pro je pravicová opozice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám